Από πού προέρχεται η δημιουργικότητα;
Σύμφωνα με ερευνητές όπως ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον, η εφευρετικότητα μας αυξάνεται κατά τη διάρκεια μιας ασυνήθιστης ψυχικής κατάστασης καθώς κοιμόμαστε.
Νέα υποστήριξη για αυτήν την ιδέα προέρχεται από μια μελέτη που βρίσκει ότι οι άνθρωποι αποκτούν εικόνα για ένα δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα, εάν τους επιτραπεί να εισέλθουν στα αρχικά στάδια του ύπνου και μετά ξυπνήσουν.
Όταν οι άνθρωποι αποκοιμούνται , μπορεί να περνούν λίγα λεπτά σε μια κατάσταση που ονομάζεται υπναγωγία ή «Ν1», που συχνά χαρακτηρίζεται από ζωντανά όνειρα – αν και συνήθως οι άνθρωποι προχωρούν σε βαθύ ύπνο και ξεχνούν τα όνειρα όταν ξυπνούν.
Όταν αντιμετώπιζε δύσκολα προβλήματα, ο Έντισον συνήθιζε να εκμεταλλεύεται αυτή την κατάσταση αναγκάζοντας τον εαυτό του να ξυπνήσει πριν προλάβει να κοιμηθεί πιο βαθιά.
Το έκανε, κρατώντας μια ατσάλινη μπάλα σε κάθε χέρι καθώς απομακρυνόταν.
Καθώς έχανε τις αισθήσεις του και έριχνε τις μπάλες, ο θόρυβος θα τον έδιωχνε να ξυπνήσει .
Άλλοι, όπως ο Ισπανός καλλιτέχνης Σαλβαδόρ Νταλί, έχουν επίσης χρησιμοποιήσει τις δημιουργικές τους γνώσεις από αυτήν την μισοκοιμισμένη κατάσταση.
Η Delphine Oudiette στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας στο Παρίσι ενδιαφέρεται εδώ και πολύ καιρό για τις δικές της εμπειρίες υπναγωγίας, έτσι δοκίμασε τη σχέση με τη δημιουργικότητα αντικειμενικά κάνοντας τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν ένα μαθηματικό πρόβλημα.
Τους δόθηκαν οκταψήφιες ακολουθίες αριθμών και έπρεπε να τις χειριστούν με συγκεκριμένο τρόπο εφαρμόζοντας δύο κανόνες, μέχρι να καταλήξουν σε μια τελική απάντηση.
Δεν τους είπαν ότι μια απλή συντόμευση θα έδινε επίσης τη σωστή απάντηση κάθε φορά.
Η ομάδα της Oudiette ζήτησε από 103 άτομα να εκτελέσουν την εργασία των μαθηματικών και στη συνέχεια τους δόθηκε ένα διάλειμμα 20 λεπτών όπου τους ενθάρρυναν να γνέφουν, ξαπλώνοντας σε μια άνετη καρέκλα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με κλειστά μάτια.
–Το 16% των συμμετεχόντων που έσπασαν τη συντόμευση πριν από το στάδιο ύπνου της μελέτης αποκλείστηκαν.
Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο:
– 24 άτομα είχαν τουλάχιστον ένα επεισόδιο ύπνου N1 διάρκειας 30 δευτερολέπτων κατά τη διάρκεια της ανάπαυσής τους.
–Άλλοι 14 πέρασαν από το N1 σε βαθύτερο στάδιο ύπνου, ενώ,
-οι υπόλοιποι δεν κοιμήθηκαν καθόλου.
Οι πρώτοι, ήταν αυτοί οι εθελοντές πραγματοποίησαν την εργασία των μαθηματικών για δεύτερη φορά.
Σε αυτήν την περίπτωση, το 83% όσων είχαν φτάσει μόλις στο στάδιο N1 επεξεργάστηκαν την κρυφή συντόμευση.
Τα ποσοστά επιτυχίας για όσους έμειναν ξύπνιοι , ή προχώρησαν στον ύπνο N2 ήταν 31% και 14% αντίστοιχα.
Η Oudiette πιστεύει ότι το στάδιο N1 του ύπνου οδηγεί σε δημιουργικές γνώσεις, επειδή βρίσκεται στο μέσο του δρόμου μεταξύ της εγρήγορσης και της ασυνείδητης.
«Μπορούμε να εξερευνήσουμε, αλλά ταυτόχρονα να εντοπίσουμε μοτίβα που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για εμάς», λέει.
«Είναι μια καλή ισορροπία», προσθέτει.
Ο Adam Haar Horowitz στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης λέει ότι η μελέτη βρήκε συναρπαστικά αποτελέσματα χρησιμοποιώντας μια καλά καθορισμένη δημιουργική εργασία.
«Η Υπναγωγία είναι πραγματικά ένα νέο είδος συνείδησης που οι άνθρωποι δεν έχουν εξερευνήσει», λέει.
Η Haar Horowitz έχει αναπτύξει μια χειροποίητη συσκευή που ονομάζεται Dormio και έχει σχεδιαστεί για να ξυπνά τους ανθρώπους καθώς εισέρχονται στο στάδιο N1.
Αναφορά περιοδικού: Science Advances , DOI: 10.1126/sciadv.abj5866