Ανησυχία προκάλεσε η έρευνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και υποστήριζε ότι τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι πιο υγιεινά, αν και μειώνουν την έκθεση των καταναλωτών σε παρασιτοκτόνα.
Στην πραγματικότητα, αν και η έρευνα παρουσιάζεται ως πρωτογενής, οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι πρόκειτα για σύγκριση παλαιότερων μελετών σχετικά με τη διατροφική αξία βιολογικών και συμβατικών προϊόντων από τη δεκαετία του ’50 έως και σήμερα. Η έρευνα, καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι διαφορές που εντοπίζονται μεταξύ των βιολογικών και συμβατικών τροφίμων δεν είναι επαρκείς για να προκαλέσουν διαφορά στην υγεία ενός ανθρώπου.
Όπως προέκυψε από τη σύγκριση των στοιχείων και των αποτελεσμάτων των ερευνών, τα φρούτα και τα λαχανικά, βιολογικά και μη, είναι το ίδιο περιεκτικά σε βιταμίνες, ενώ το γάλα περιέχει την ίδια ποσότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά, αν και ορισμένες έρευνες υποστήριζουν ότι το οργανικό γάλα είναι πιο πλούσιο σε ωμέγα – 3.
Συμπερασματικά, οι επιστήμονες δεν εντόπισαν ουσιαστική διαφορά μεταξύ βιολογικών και μη προϊόντων σε ό,τι αφορά τα θρεπτικά συστατικά, αν και οι οργανικές τροφές ήταν 30% πιο απίθανο να περιέχουν παρασιτοκτόνα. Δεν εξηγούν όμως στην έρευνά τους αν αυτό συμβάλει στην καλύτερη υγεία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι καμία από τις έρευνες που εξετάστηκαν δεν ξεπερνούσε σε διάρκεια τα δυο χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Ένα από τα θέματα που δεν εξετάστηκε στην έρευνα είναι κατά πόσο κακό μπορεί να κάνει στον οργανισμό μας η ποσότητα και η σύνθεση των χημικών που περιέχονται όχι σε μία αλλά σε όλες τις συμβατικές τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά.Τα προϊόντα εξετάσθηκαν το καθένα ξεχωριστά κι όχι στο σύνολό τους.