Μια πολύ εύκολη συνταγή, χωρίς μαγειρικές προκλήσεις, και με αποτέλεσμα εγγυημένο σε περίπου 35΄- 40΄. Μπορείτε να παίξετε με τις αναλογίες της πατάτας κυρίως αν θέλετε ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα ή να δοκιμάσετε την παραλλαγή με πρόσθεση 250 – 400 γρ. κολοκυθιού.
Κρύα ή ζεστή σε κάθε εποχή του χρόνου, η βισυσουάζ είναι μια κλασική επιλογή νόστιμης και θρεπτικής σούπας.
Υλικά για 6-8 άτομα
- 4 μεγάλα πράσα, μόνο το άσπρο κομμάτι κομμένο σε ροδέλες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 5 μεσαίες πατάτες (περ. 750 γρ.) σε κομμάτια
- 50 γρ. βούτυρο
- 50 ml. ελαιόλαδο
- 1 λτ. ζωμό κότας ή λαχανικών (1 ζελέ ζωμού σε 1 λίτρο βραστό νερό)
- 250 ml. γάλα
- 250 ml. κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι
- ψιλοκομμένο σχοινόπρασο για ντεκόρ στο σερβίρισμα
- 300 γρ. κρουτόν ολικής (προαιρετικά)
Διαδικασία Παρασκευής
- Προετοιμάζετε τα υλικά
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, κόβετε το πράσο σε ροδέλες και τις πατάτες σαν να είναι για φούρνο, σε κομμάτια των 3-4 εκ. Επίσης ψιλοκόβετε λίγα φυλλαράκια απ’ το σχοινόπρασο.
- Σοτάρετε τα λαχανικά
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάλτε το ελαιόλαδο και βούτυρο να κάψουν σε μεσαία ένταση και μετά προσθέστε το κρεμμύδι να σοταριστεί για 2-3 λεπτά, στη συνέχεια το πράσο για άλλα 4-5 λεπτά και τέλος τις πατάτες, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
- Βράζετε τη σούπα
Προσθέτετε τον ζωμό και το γάλα, αλάτι και πιπέρι. Κλείνετε τη κατσαρόλα να πάρει βράση και μετά την αφήνετε να σιγοβράσει για 25′-30’, να μαλακώσουν τα λαχανικά, ανοιχτή.
- Τελειώνετε τη σούπα
Αφού η σούπα έχει βράσει, με το μίξερ χεριού πολτοποιείτε πολύ καλά το περιεχόμενο, να βγει η υφή βελούδινη. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και πολτοποιείτε μια τελευταία φορά για να ανακατευτεί καλά.
Σερβίρισμα:
Αν τη σερβίρετε ζεστή περιμένετε λίγα λεπτά να καταλαγιάσει η θερμοκρασία και προσθέστε λίγο σχοινόπρασο ή/και κρουτόν στο κάθε πιάτο . Αν τη σερβίρετε κρύα το καλοκαίρι, αφήστε να κρυώσει μόνη της και στη συνέχεια βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον ένα δίωρο.