Ειδικά τώρα τα Χριστούγεννα περισσεύει αρκετό φαγητό που πολλές φορές δεν έχουμε ούτε χώρο να το αποθηκεύσουμε. Η σωστή αποθήκευσή του στο ψυγείο είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι γιατί αν δεν γίνει σωστά πολύ πιθανό είναι να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.
Ποιά είναι τα τρόφιμα όμως που πρέπει να αποθηκευτούν οπωσδήποτε στο ψυγειο;
- Πρόκειται για τρόφιμα που φέρουν την ένδειξη «χρήση έως» και «διατηρείται στο ψυγείο» στην ετικέτα, όπως γάλα, κρέας και έτοιμα γεύματα. Αυτό το χρονικό περιθώριο προστατευει από τυχόν ανάπτυξη «κακών» μικροοργανισμών.
- Βάλτε στο ψυγείο τα υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού όσο το δυνατόν γρηγορότερα (εντός 2 ωρών) και καταναλώστε τα επίσης γρηγορά, το πολύ μέσα σε 2 μέρες.
- Αποφύγετε να τοποθετείτε ανοιχτά δοχεία κασσίτερου στο ψυγείο, καθώς το φαγητό στο εσωτερικό μπορεί να έχει μεταλλική γεύση.
- Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή ή τοποθετήστε τα περιεχόμενα σε δοχείο αποθήκευσης (τάπερ) ή σκεπαστό μπολ πριν από την ψύξη.
Και τώρα ένα ερώτημα που ακούμε συχνά. Μπορούμε να ξανακαταψύξουμε κάποιο τρόφιμο που είχαμε αποψύξει;
- ΠΟΤΕ μην καταψύχετε εκ νέου ωμό κρέας (και πουλερικά) ή ψάρια που έχουν αποψυχθεί.
- Μπορείτε να μαγειρέψετε τα κατεψυγμένα κρέατα και ψάρια μόλις ξεπαγώσουν και στη συνέχεια να τα καταψύξετε ξανά.
- Μπορείτε να καταψύξετε ξανά το μαγειρεμένο κρέας και τα ψάρια, αρκεί να έχουν κρυώσει καλά προτού τα βάλετε στην κατάψυξη. Σε περίπτωση αμφιβολίας, μην καταψύχετε ξανά!
- Τα κατεψυγμένα ωμά τρόφιμα μπορούν να αποψυχθούν μόνο μία φορά και να αποθηκευτούν στο ψυγείο για έως και 24 ώρες προτού μαγειρευτούν. Αλλιώς είναι σώφρον να τα πατάξετε.
- Για να μειώσετε την σπατάλη, διαιρέστε το γεύμα σε μερίδες προτού τα καταψύξετε και μετά απλώς αποψύξτε τις μερίδες που χρειάζεστε.
Αποθήκευση των τροφίμων που περίσσεψαν:
- Τα τρόφιμα δεν πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου οαραπάνω από 2 ώρες
- Χωρίστε τα σε μεμονωμένες μερίδες και μετά βάλτε τα σε ψύξη ή κατάψυξη
- Χρησιμοποιήστε τα υπολείμματα φαγητών από το ψυγείο εντός 2 ημερών
- Κατά την αναθέρμανση του φαγητού, βεβαιωθείτε ότι έχει θερμανθεί μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία 70 C° για 2 λεπτά, έτσι ώστε να είναι καυτό σε όλη την μάζα του (όχι μόνο στην επιφάνεια)
- Πάντα να ξεπαγώνετε τα υπολείμματα εντελώς, είτε στο ψυγείο είτε στον φούρνο μικροκυμάτων
- Αφότου ξεπαγώσουν, τα τρόφιμα πρέπει να θερμαίνονται πάλι μόνο μία φορά, γιατί όσο περισσότερες φορές τα ψύχετε και τα θερμαίνετε, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης
- Τα μαγειρεμένα τρόφιμα που έχουν καταψυχθεί και αφαιρεθεί από τον καταψύκτη πρέπει να ξαναθερμανθούν και να καταναλωθούν εντός 24 ωρών μετά την πλήρη απόψυξη
- Τρόφιμα που είναι αποθηκευμένα στον καταψύκτη, όπως το παγωτό, δεν θα πρέπει να επιστρέφονται στον καταψύκτη αν ξεπαγώσουν