Αλλά αυτά που σερβίρονται για το δείπνο των Χριστουγέννων ποικίλλουν ανάλογα με τη χώρα. Κάθε γιορτινό τραπέζι είναι ξεχωριστό και τα παραδοσιακά εδέσματα των Χριστουγέννων από όλο τον κόσμο παρέχουν μια εικόνα για τους διάφορους τρόπους, με τους οποίους οι άνθρωποι γιορτάζουν και απολαμβάνουν τις διακοπές.
Ας δούμε παρακάτω μερικά Χριστουγεννιάτικα τραπέζια ανά τον κόσμο:
Σουηδία
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το τραπέζι διαθέτει ένα χριστουγεννιάτικο ζαμπόν, βρασμένο με αυγά, ψωμί και μουστάρδα, το οποίο σερβίρεται κρύο.
Επιπλέον, το σουηδικό χριστουγεννιάτικο δείπνο περιλαμβάνει συνήθως κεφτεδάκια, lutfisk (παραδοσιακό σουηδικό πιάτο από αποξηραμένα και αλατισμένα ψάρια), πατάτες και χοιρινό λουκάνικο.
Δε λείπει βέβαια το Glögg, ένα ζεστό κρασί, το οποίο πίνουν πριν και μετά το γεύμα.
Πουέρτο Ρίκο
Η διαδικασία προετοιμασίας είναι πολύ επίπονη και απαιτεί τουλάχιστον δύο άτομα, συχνά ξεκινώντας από τις δύο το πρωί, ώστε να είναι έτοιμο εγκαίρως για το δείπνο των Χριστουγέννων.
Επίσης σερβίρεται το Morcilla ή το λουκάνικο αίματος, όπως και οι πάστες ή τα αρτοσκευάσματα.
Για επιδόρπιο σερβίρουν tembleque, μια πουτίγκα που βασίζεται σε καρύδα.
Ιαπωνία
Η παράδοση ξεκίνησε το 1974, όταν το εμπορικό σήμα κοτόπουλου δημιούργησε μια διαφημιστική εκστρατεία που ονομάζεται “Κεντάκι για τα Χριστούγεννα” και έγινε δημοφιλής.
Οι περισσότερες οικογένειες πρέπει να κάνουν τις χριστουγεννιάτικες παραγγελίες τους εβδομάδες πριν για να εξασφαλίσουν τα τηγανητά γεύματα κοτόπουλου.
Επιπλέον, από το τραπέζι δε μπορούν να λείπουν τα Χριστουγεννιάτικα κέικ, ειδικά το shortcake από φράουλα.
Πορτογαλία
Ωστόσο, τα γλυκά πρωταγωνιστούν λόγω της μεγάλης ποικιλίας τους.
Υπάρχουν δύο τύποι χριστουγεννιάτικων κέικ, το Bolo Rei, ένα μείγμα καρυδιών και φρούτων και το Bolo Rainha, μια ποικιλία χωρίς ζαχαρωμένα φρούτα και Broa, μικρά γλυκά από κρόκο αυγού και γλυκοπατάτα.
Ανατολική Ευρώπη
Τα πιάτα ψαριών συνήθως περιλαμβάνουν τη ρέγγα ή τον κυπρίνο και συχνά συνοδεύονται με μανιτάρια.
Τα ποτά, όπως κομπόστα αποξηραμένων φρούτων ή το κίτρινο kisiel είναι επίσης κοινά.
Το δείπνο είναι πλήρες με μια ποικιλία παραδόσεων, που ποικίλλουν ανά χώρα.
Γερμανία
Για επιδόρπιο, το Stollen, ένα ψωμί από φρούτα και καρύδια, μπαχαρικά και αποξηραμένα φρούτα που καλύπτονται με ζάχαρη σε σκόνη είναι ένα παραδοσιακό φαβορί, εκτός από το κέικ με μελιτζάνες, που ονομάζεται pfefferkuchenhaus.
Όσον αφορά τα ποτά, το Feuerzangenbowle είναι ιδιαίτερα γνωστό, αλλά και το Glühwein, το οποίο είναι ένα ζεστό κρασί.
Νορβηγία
Ολόκληρο το κεφάλι προβάτου στον ατμό είναι επίσης στο μενού, με το αυτί και το μάτι να προορίζονται να τρώγονται πρώτα, ενώ ο εγκέφαλος αφαιρείται και σερβίρεται βραστό ή τηγανισμένο.
Για επιδόρπιο, το Multekrem παρασκευάζεται με ανάμιξη σμέουρων με κρέμα γάλακτος και ζάχαρη.
Αμερική
Για τους Εβραίους που ζουν στην Αμερική, η παράδοση είναι να τρώνε κινέζικο φαγητό – με τα περισσότερα κινεζικά εστιατόρια να ανοίγονται στις διακοπές.
Γροιλανδία
Το γεύμα αποτελείται από λωρίδες κομμένης φάλαινας, και το “kiviak”, ένα πιάτο σάρκας από ένα είδος πουλιού που λέγεται αλκίδα.
Ένα δημοφιλές επιδόρπιο είναι το κουάκερ που σερβίρεται με βούτυρο και φέτα με κανέλα και ζάχαρη.
Τζαμάικα
Για το δείπνο, το κύριο πιάτο μπορεί να είναι οτιδήποτε από γαλοπούλα έως κάρυ ή κατσικίσιο κοκτέιλ.
Βρετανία
Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα σερβίρεται στο τέλος για να κλείσει ευχάριστα το γιορτινό τραπέζι.
Και το χριστουγεννιάτικο δείπνο δεν θα ήταν πλήρες χωρίς ζυμωμένο κρασί.
Γιορτινά τραπέζια υποδέχονται φίλους και συγγενείς για να χαρούν τη μέρα και να ανταλλάξουν ευχές.