Ο κανόνας των 5” λέει πως εάν ένα φαγητό πέσει κάτω και μείνει στο πάτωμα για λιγότερα από 5”, τότε μπορούμε να το φάμε. Αυτό όμως που δεν περιμέναμε είναι πως και οι επιστήμονες της NASA θα επιβεβαιώσουν αυτό τον κανόνα. Φυσικά έχουν βάλει ορισμένες προϋποθέσεις.
«Ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων είναι στην πραγματικότητα ο κανόνας των 30 δευτερολέπτων υγρασίας και επιφάνειας. Το μέσο βακτήριο κινείται με ταχύτητα 0.00045 μιλίων την ώρα, δηλαδή 67 φορές πιο αργά από ένα μέσο σαλιγκάρι. Οπότε, με το που πέσει οποιοδήποτε φαγητό στο πάτωμα, αρχίζουν να ξεπηδούν μικρές ποσότητες βακτηρίων», εξήγησαν οι μηχανικοί της NASA, Μαρκ Ρόμπερ και Μάικ Μίχαμ, σε συνέντευξή τους στην εκπομπή «The Quick and the Curious» στο Science Channel.
Ωστόσο, αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι ένα τρόφιμο που βρίσκεται σε πάτωμα με υγρασία για περισσότερα από 30 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που έπεσε, συγκεντρώνει 10 φορές περισσότερα βακτήρια σε σχέση με το να μαζευτεί από κάτω, σε μόλις 3 δευτερόλεπτα.
Την επόμενη, λοιπόν, φορά που θα πέσει το αγαπημένο σου φαγητό κάτω, μην βιαστείς να το πετάξεις… αλλά βιάσου να το φας!