Μια ανισορροπία στις θηλυκές ορμόνες μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της ανδρικής παχυσαρκίας, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Στην έρευνά τους που δημοσιεύθηκε online στην ιατρική επιθεώρηση PLoSONE οι ερευνητές από το Τμήμα Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Αδελαίδας εκφράζουν τη θεωρία ότι η παχυσαρκία στους άνδρες των χωρών της Δύσης ενδεχομένως να συσχετίζεται με την έκθεσή τους σε ουσίες που περιέχουν θηλυκές ορμόνες (οιστρογόνα), ουσίες που εντοπίζονται σε προϊόντα -από πλαστικά έως τρόφιμα όπως η σόγια- που βρίσκονται σε αφθονία στις δυτικές χώρες.
Οι ερευνητές σύγκριναν τα ποσοστά παχυσαρκίας μεταξύ ανδρών και γυναικών ανά τον κόσμο για να εκτιμήσουν την επίδραση της αφθονίας στην παχυσαρκία. Διαπίστωσαν ότι ενώ ήταν φυσιολογικό για τις γυναίκες στον αναπτυσσόμενο κόσμο να έχουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας από τους άνδρες, στις χώρες του αναπτυγμένου κόσμου η εικόνα ήταν διαφορετική.
Στις χώρες του δυτικού κόσμου όπως οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Αυστραλία τα ποσοστά παχυσαρκίας μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν έχουν μεγάλη διαφορά, ενώ σε ορισμένες χώρες τα ποσοστά παχυσαρκίας μεταξύ των ανδρών υπερισχύουν εκείνων των γυναικών.
«Η κακής ποιότητας διατροφή αναμφισβήτητα ενοχοποιείται, αλλά πιστεύουμε ότι το φαινόμενο οφείλεται σε περισσότερα από την πρόσληψη θερμίδων», δηλώνει ερευνητής James Grantham από το Πανεπιστήμιο της Αδελαίδας.
«Η έκθεση σε οιστρογόνα είναι γνωστό ότι προκαλεί αύξηση του βάρους, κυρίως μέσω της παρεμπόδισης της εύρυθμης λειτουργίας του θυρεοειδούς και του υποθάλαμου. Τα προϊόντα σόγιας περιέχουν ξενο-οιστρογόνα και μας προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι σε κοινωνίες με υψηλή κατανάλωση σόγιας όπως στις ΗΠΑ αυτό αποτελεί παράγοντα θηλυκοποίησης των ανδρών.
Αυτό ενδεχομένως να οδηγεί τους άνδρες στη μίμηση του γυναικείου μοτίβου παχυσαρκίας», εξηγεί ο καθηγητής ανθρωπολογίας και συγκριτικής ανατομίας Maciej Henneberg εκ των συγγραφέων της έρευνας και συμπληρώνει «Μια άλλη καλά τεκμηριωμένη πηγή ξενο-οιστρογόνων είναι το γνωστό PVC που χρησιμοποιείται ευρέως στις δυτικές χώρες από τις πλαστικές ιατρικές συσκευές μέχρι τους σωλήνες ύδρευσης».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Hanneberg στις δυτικές κοινωνίες μπορεί να συμβαίνουν μικρής κλίμακας εξελικτικές αλλαγές που μπορεί να οδηγούν και σε αλλαγές στα επίπεδα τεστοστερόνης και οιστρογόνων στους άνδρες και να εξηγούν ακόμη και τις ανησυχίες για την μείωση της ποιότητα των σπερματοζωαρίων των ανδρών στις ανεπτυγμένες χώρες.
Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να φανεί κατά πόσο οι περιβαλλοντικοί παράγοντες οδηγούν σε θηλυκοποίηση των ανδρών στο δυτικό κόσμο.
Πηγή: vita.gr