Σοκ έχουν προκαλέσει τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης έρευνας που έχει γίνει ποτέ παγκοσμίως για τη βία κατά των γυναικών. Σαράντα τέσσερις χιλιάδες γυναίκες απ’ όλη την Ευρώπη (18-74 ετών) απάντησαν σε μία σειρά από ερωτήσεις σχετικά με τη βία στο σπίτι, σε δημόσιους χώρους, στη δουλειά και στο Διαδίκτυο και τα αποτελέσματα σίγουρα δεν μπορούν να αγνοηθούν.
Εξήντα δύο εκατομμύρια γυναίκες (άνω των 15 ετών) στην Ευρώπη (33% του γυναικείου πληθυσμού) έχουν σωματικά ή σεξουαλικά κακοποιηθεί.
Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εδρεύει στη Βιέννη της Αυστρίας (FRA), ανέφερε ότι από τα στοιχεία του, προκύπτει πως ο ρυθμός της βίας κατά των ενήλικων γυναικών, αλλά και των κοριτσιών κάτω των 15 ετών είναι παρόμοιος, σε όλα τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Είναι ένα κακό σε όλη την Ευρώπη. Οι γυναίκες δεν είναι ασφαλείς στο δρόμο, δεν είναι ασφαλείς στο χώρο εργασίας τους, και τέλος, δεν είναι ασφαλείς ούτε μέσα στο σπίτι τους» δήλωσε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού οργανισμού FRA Μόρτιν Κιάερουμ.
Υπολογίζεται ότι 13 εκατομμύρια γυναίκες βρέθηκε να έχουν υποστεί κάποιο είδος σωματικής βίας. Από αυτές τις γυναίκες, ένας αριθμός περίπου 3,7 εκατομμύρια έπεσαν θύματα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης, κατά τους 12 μήνες πριν από τη μελέτη, διευκρινίζει ο FRA.
Τα αποτελέσματα για τη χώρα μας είναι λίγο πιο ενθαρρυντικά, με το 25% των Ελληνίδων που ρωτήθηκαν να δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα σεξουαλικής ή σωματικής βίας.
Δηλαδή το 1/4 των γυναικών στην Ελλάδα έχει πέσει θύμα κακοποίησης έναντι του ευρωπαϊκού 1/3.
Από αυτές τις Ελληνίδες, το 18% έχει πέσει θύμα των ίδιων των συντρόφων του, ενώ στο σύνολο της Ευρώπης οι σύντροφοι είναι πιο επιθετικοί, με το 22% των γυναικών να αναφέρει σωματική ή σεξουαλική επίθεση από σύντροφο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν μάλιστα οι διαφορές μεταξύ των σκανδιναβικών και μεσογειακών χωρών. Κανείς θα περίμενε ότι οι «πιο πολιτισμένες» χώρες της Βόρειας Ευρώπης θα είχαν λιγότερα κρούσματα βίας εναντίον των γυναικών, ενώ οι Νότιες περισσότερα, κάτι όμως, που σύμφωνα με την έρευνα, δεν ισχύει.
Αντιθέτως οι χώρες του Νότου, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρος κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της Ευρώπης, ενώ οι σκανδιναβικές σε υψηλότερα από τον μέσο όρο.
Αυτό, εξήγησε η Τζοάνα Γκούντη, επικεφαλής της έρευνας, συμβαίνει γιατί στη Βόρεια Ευρώπη που η ισότητα των δύο φύλων είναι πιο διαδεδομένη και οι γυναίκες δουλεύουν πια σε υψηλόβαθμες θέσεις (πολύ περισσότερο απ’ ότι στις χώρες του Νότου) έχει ως αποτέλεσμα οι άντρες να αμφισβητούν αυτούς τους ρόλους και να αντιδρούν με βία.