Κι όμως υπάρχει το άγχος που μας κάνει καλό και το στρες που τελικά αποδεικνύεται παραγωγικό για τον οργανισμό μας! Ποιό είναι αυτό;
Είναι αυτό που μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να διεκπεραιώσουμε μια υποχρέωση, να τελειώσουμε μια δουλειά ή να προσπαθήσουμε περισσότερο για να πετύχουμε τους στόχους μας.
“Αυτός ο ελαφρύς βαθμός στρες μπορεί να αποτελεί την κινητήρια δύναμη για να προχωρήσουμε στη ζωή μας, αντί ν’ αφήνουμε τα πάντα για αργότερα”, αναφέρει χαρακτηριστικά η δρ. Λίζα Βάρβογλη, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονική συνεργάτις πανεπιστημίου Harvard και Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία.
Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με την καθηγήτρια, το έντονο στρες αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση όταν νιώθουμε ότι πρέπει να ανταποκριθούμε σε πολλαπλές πιέσεις και υποχρεώσεις, όταν δηλαδή οι συνθήκες υπερβαίνουν τις δυνάμεις μας.
Συνεπώς για να ζούμε ήρεμα πρέπει να επιλύουμε όλα τα προβλήματά μας εγκαίρως, αποφεύγοντας την ανησυχία και εκνευρισμό που δημιουργούν οι εκκρεμότητες. Πώς θα συμβεί όμως κάτι τέτοιο;
Η κ. Βάρβογλη μας δίνει την απάντηση που χρειαζόμαστε: “Οργάνωση χρόνου και προτεραιοτήτων, ρεαλισμός στις απαιτήσεις που έχουμε από τον εαυτό μας, χιούμορ και καλοί φίλοι (ή συγγενείς) που είναι σε θέση να μας προσφέρουν κοινωνική υποστήριξη. Αυτά είναι η ασπίδα μας απέναντι στο άγχος”.
Ειδικότερα:
Αποδεχτείτε τον εαυτό σας, το περιβάλλον σας και τη θέση σας μέσα σε αυτό. Συμφιλιωθείτε με ό,τι δεν μπορείτε -προς το παρόν- να αλλάξετε και ευχαριστηθείτε με τα καλά της καθημερινότητάς σας.
Ιεραρχείστε τις έγνοιες σας. Βάλτε ρεαλιστικές προτεραιότητες στα καθήκοντά σας, δώστε λύσεις στα βασικά προβλήματα και αφήστε τα δευτερεύοντα για αργότερα.
Μην ζητάτε από τον εαυτό σας να ελέγχει τα πάντα και χαμηλώστε τον πήχη των απαιτήσεων σας.
Φροντίστε το σώμα σας, με σωστή διατροφή και άσκηση. Περιορίστε κάπνισμα – αλκοόλ – ζάχαρη, βρείτε το είδος της άσκησης που σας ευχαριστεί και ξεκινήστε την. Η σωματική άσκηση –ακόμη κι αν είναι απλώς περπάτημα- αποτελεί θαυμάσια αντίδοτο κατά της κακής διάθεσης.
Κοινωνικοποιηθείτε. Συζητήστε με πολλούς και διαφορετικούς μεταξύ τους ανθρώπους, ακούστε άλλες σκέψεις και απόψεις για τη ζωή.
Ξεκουραστείτε! Συχνά, το στρες και η μελαγχολία αλλάζουν τον μεταβολικό ρυθμό μας. Κοιμηθείτε, δοκιμάστε ασκήσεις αυτοχαλάρωσης, ακούστε την αναπνοή σας και διορθώστε το λαχάνιασμά σας παίρνοντας τακτικά ήρεμες, βαθιές ανάσες. Οταν η αναπνοή είναι ακανόνιστη, ο νους βρίσκεται σε αστάθεια υποστηρίζουν οι δάσκαλοι της γιόγκα.