Σήμερα, που κυρίαρχη τάση στην ιατρική είναι η εξατομικευμένη προσέγγιση του ασθενούς, τεχνολογίες όπως η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης και οι τεχνικές ιατρικής απεικόνισης υψηλής ακρίβειας, που έχει εντάξει στo δυναμικό του Metropolitan Hospital δίνουν στους ιατρούς του τη δυνατότητα να πραγματοποιούν πρωτοποριακές όσο και σωτήριες επεμβάσεις με εξαιρετική επιτυχία, όπως η πρώτη στην Ελλάδα υβριδική χειρουργική επέμβαση σε σοβαρή καλοήθη στένωση τραχείας με τη χρήση 3D printed μοντέλου.
Το γεγονός
H ειδικευμένη ομάδα αποτελούμενη από: τον Διευθυντή Θωρακοχειρουργό Αχιλλέα Λιούλια, τον Διευθυντή Πνευμονολόγο Κωνσταντίνο Κατή, τον Επιμελητή Θωρακοχειρουργό Μιχάλη Τσιμπινό, τον Επιμελητή & Επιστημονικό Υπεύθυνο Τμήματος Επεμβατικής Πνευμονολογίας Νικόλαο Κουφό, την Αναισθησιολόγο Θεανώ Δεμέστιχα και τον Φυσικό MSc και Συνεργάτη του Εργαστηρίου 3D Απεικόνισης και Εκτύπωσης του Metropolitan Hospital Νικόλαο Αγγέλου, αντιμετώπισε με επιτυχία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τη βοήθεια 3D εκτύπωσης, περίπτωση ασθενούς 41 ετών με σοβαρή καλοήθη στένωση τραχείας η οποία εμφανίσθηκε ως επιπλοκή διασωλήνωσης μετά από πνευμονία λόγω COVID-19 και νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Το ιστορικό
Η ασθενής μετά την πλήρη ανάρρωση και αποκατάστασή της από τη λοίμωξη παρουσίασε συριγμό και δύσπνοια, επιδεινούμενη σε κάθε σωματική δραστηριότητα.
Η αξονική τραχήλου και θώρακος ανέδειξε σοβαρή στένωση στη μεσότητα της τραχείας.
H εύκαμπτη βρογχοσκόπηση ανέδειξε επίσης εικόνα στένωσης με μήκος 2,5 εκ. σε απόσταση 1,8 εκ. από την κύρια τρόπιδα με συνοδό έξωθεν πίεση του πρόσθιου τοιχώματος της τραχείας.
Ο σχεδιασμός
Λόγω της θέσης και της έκτασης της βλάβης ήταν δύσκολη η ακριβής προεγχειρητική μελέτη για τον κατάλληλο και συνολικό σχεδιασμό της επέμβασης.
Χρησιμοποιήθηκε προεγχειρητικά 3D εκτύπωση της τραχείας σε σχέση με το στέρνο, που ανέδειξε με λεπτομέρεια την παραμόρφωση της αρχιτεκτονικής και της πορείας της στην πάσχουσα περιοχή.
Η χειρουργική της τραχείας είναι απαιτητική δεδομένου ότι έχει υψηλό ποσοστό εμφάνισης επιπλοκών − έως 39% και ποσοστό θνητότητας 2,3%.
Γι’ αυτό και πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένη ιατρική ομάδα σε νοσοκομείο που διαθέτει τον απαραίτητο σύγχρονο εξοπλισμό.
Η καινοτομία
Η ασθενής αντιμετωπίστηκε με υβριδική επέμβαση − συνδυασμό ταυτόχρονα ανοιχτής και ενδοσκοπικής προσέγγισης.
Μέσω τραχηλικής τομής έγινε ανατομική παρασκευή της τραχείας έως την κυρία τρόπιδα και λύση των ισχυρών συμφύσεων με τους παρακείμενους ιστούς στο σημείο της στένωσης.
Εν συνεχεία διενεργήθηκε βρογχοσκόπηση με άκαμπτο βρογχοσκόπιο όπου έγιναν διαδοχικές διαστολές προκειμένου να επανακτήσει η τραχεία την αρχική της διάμετρο.
Μετεγχειρητικά η αξονική τομογραφία θώρακος
και νέο 3D μοντέλο της τραχείας επιβεβαίωσαν την πλήρη διόρθωση της βλάβης.
Η ασθενής έλαβε εξιτήριο τη δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα.
Η χρήση του 3D printed μοντέλου βοήθησε στη συνολική εκτίμηση του είδους, της έκτασης και της ανατομικής θέσης της στένωσης της τραχείας και στον σχεδιασμό της αντιμετώπισής της με την περιγραφείσα υβριδική επέμβαση, αποφεύγοντας έτσι μια βαρύτερη επέμβαση με μεγαλύτερο ποσοστό επιπλοκών και πολυήμερη νοσηλεία και αποκατάσταση.
Metropolitan Hospital: το μόνο θεραπευτήριο στην Ελλάδα με ολοκληρωμένο Εργαστήριο 3D Απεικόνισης και Εκτύπωσης
Το Metropolitan Hospital είναι το μόνο θεραπευτήριο στην Ελλάδα, εντός του οποίου έχει δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο εργαστήριο τρισδιάστατης εκτύπωσης που περιλαμβάνει τρισδιάστατους εκτυπωτές και φωτογραφικό σκάνερ.
Το εργαστήριο συνεργάζεται με:
-πλαστικούς χειρουργούς,
-γναθοχειρουργούς,
-ορθοπαιδικούς,
-ουρολόγους,
-χειρουργούς και,
-ογκολόγους.
Η βασική του λειτουργία είναι η δημιουργία τρισδιάστατων ψηφιακού αντιγράφων με τη βοήθεια της κατάλληλης απεικονιστικής εξέτασης (αξονική – μαγνητική τομογραφία), τα οποία με τη χρήση του κατάλληλου λογισμικού και τη συνεργασία των εμπλεκομένων ιατρών, εκτυπώνονται τρισδιάστατα βοηθώντας στην πραγματοποίηση πλήρως εξατομικευμένων θεραπειών και επεμβάσεων.