Εταιρεία από τις ΗΠΑ ανακοίνωσε την παραγωγή του πρώτου μητρικού γάλακτος που καλλιεργείται σε ανθρώπινα κύτταρα, το οποίο ισχυρίζονται ότι είναι πολύ πιο θρεπτικό από τις τρέχουσες επιλογές.
Η BIOMILQ , μια νέα εταιρεία που εδρεύει στη Βόρεια Καρολίνα, πιστεύει ότι επιτέλους “έσπασε τον κωδικό” στο εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα της σύνθεσης του ανθρώπινου μητρικού γάλακτος, έξω από το στήθος, το οποίο στο παρελθόν ήταν πολύ περίπλοκο για να αναπαραχθεί.
«Το ανθρώπινο γάλα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, τόσο τη σύνθεση όσο και τη δομή του, γεγονός που έχει καταστήσει αδύνατη την δημιουργία του εκτός της μητέρας που θηλάζει», είπε η τεχνικός Σύμβουλος Δρ Τζένιφερ Smilowitz.
Ωστόσο, η χρήση ανθρώπινων μαστικών κυττάρων για την παραγωγή γάλακτος, επιτρέπει την παραγωγή μιας αφθονίας ωφέλιμων μακροθρεπτικών συστατικών που δεν υπάρχουν πέρα από τον θηλασμό, και σύμφωνα με την BIOMILQ, είναι μια διαδικασία παραγωγής πολύ καλύτερη για το περιβάλλον από άλλες εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν.
“Η τελευταία μας εργασία δείχνει ότι μεγάλο μέρος της πολυπλοκότητας του γάλακτος μπορεί να επιτευχθεί με την αναπαραγωγή της περίπλοκης σχέσης μεταξύ των κυττάρων που το παράγουν, αλλά και των συνθηκών που βιώνουν μέσα στο σώμα κατά τη γαλουχία” είπε ο συνιδρυτής Δρ Leila Strickland.
Ενώ το γάλα δημιουργείται χρησιμοποιώντας ανθρώπινα κύτταρα, δεν είναι ακριβώς το ίδιο.
Το BIOMILQ ταιριάζει απόλυτα με τα μακροθρεπτικά συστατικά που υπάρχουν μέσα στο κανονικό μητρικό γάλα, που περιέχει σημαντικούς ολιγοσακχαρίτες ανθρώπινου γάλακτος και άλλα δραστικά συστατικά, που δεν βρίσκονται στη φόρμουλα.
Ωστόσο, το μητρικό γάλα είναι ένα μοναδικό κοκτέιλ θρεπτικών συστατικών, αντισωμάτων και πρωτεϊνών που παράγει η μητέρα καθ’ όλη τη γαλουχία και διαφέρει μεταξύ των θηλάζουσων γυναικών.
Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθούν, το γάλα που θα καλλιεργηθεί στο εργαστήριο, πιθανότατα δεν θα είναι ίδιο με το μητρικό γάλα, ποτέ.
Η εταιρεία είναι ευχαριστημένη σχετικά με αυτό το γεγονός και δηλώνει ότι το γάλα τους είναι μια λαμπρή εναλλακτική λύση σε άτομα που δεν μπορούν να θηλάσουν.
Το συγκεκριμένο γάλα, μπορεί επίσης να έχει οφέλη που δεν έχει απαραίτητα το μητρικό γάλα, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους έλλειψης περιβαλλοντικών τοξινών ή συνταγογραφούμενων φαρμάκων, που μπορεί να υπάρχουν στο κανονικό μητρικό γάλα.
Με αυτοπεποίθηση για το νέο τους επίτευγμα, η ομάδα στρέφει τώρα την προσοχή της στους αυστηρούς κανονισμούς που πρέπει να διέπουν το γάλα, προτού αυτό εισέλθει στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Παράλληλα, εργάζονται για την κλιμάκωση της παραγωγής του, ώστε να ικανοποιήσουν την αναπόφευκτη τεράστια ζήτηση που θα έχει το προϊόν, εάν επαληθευτεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση προέρχεται από την ίδια την εταιρεία και δεν έχει δημοσιευθεί καμία μελέτη για τη διαδικασία, ή το προϊόν μέχρι αυτή τη στιγμή.
Η δεκαετία του 2020 μπορεί πραγματικά να είναι η δεκαετία της καλλιεργημένης διατροφής.
Το κρέας που καλλιεργήθηκε στο εργαστήριο έχει προωθηθεί από τα Μέσα ενημέρωσης, εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα προϊόντα και εργοστάσια παραγωγής μεγάλης κλίμακας, που καθιστούν τις “εναλλακτικές λύσεις” τροφίμων φιλικές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Το αν θα τα αποδεχτεί το κοινό παραμένει ένα μεγάλο θέμα για το οποίο γίνονται πολλές συζητήσεις, αλλά δεν θα περάσει πολύς καιρός που τα καλλιεργημένα είδη διατροφής θα βρίσκονται στα καταστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σύνδεσμος για την δημοσίευση: https://www.iflscience.com/health-and-medicine/scientists-create-first-human-breast-milk-from-labcultured-cells/