Ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας παραδέχτηκε ότι οι ασθενείς τραβούν καθημερινά το δικό τους Γολγοθά για την εξεύρεση των απαραίτητων φαρμάκων τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών και των ασφαλισμένων στα φάρμακα», ενώ αναγνώρισε επίσης ότι είναι προβληματικός ο ισχύων τρόπος τιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων, αλλά και ο τρόπος κατάρτισης της θετικής λίστας των συνταγογραφουμένων φαρμάκων.
Στο ίδιο συνέδριο για την Υγεία το οποίο διοργάνωσαν στην Αθήνα οι Financial Times έγκριτοι ξένοι ομιλητές κλήθηκαν να τοποθετηθούν, σκιαγραφώντας το ευρωπαϊκό πλαίσιο μέσα στο οποίο συμπλέκονται οι πολιτικές υγείας και η οικονομική κρίση. Αρχικά, ο επικεφαλής του Τομέα Δημόσιας Υγείας και Συστημάτων Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Hans Kluge, στην ομιλία του υποστήριξε ότι πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα που διενεργήθηκε σε 47 χώρες κατέδειξε ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τα συστήματα υγείας σε τρείς τομείς: την χρηματοδότηση, την πρόσβαση και την αποδοτικότητα.
Σύμφωνα με την έρευνα, η κρίση είχε σαφή αρνητικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, αλλά και στην κατάσταση των συστημάτων υγείας. Για τον κ. Kluge, τέλος, η μείωση της ανεργίας θα πρέπει αποτελέσει προτεραιότητα για όλους τους υπουργούς υγείας καθώς η τελευταία αποτελεί τον κύριο παράγοντα της οικονομικής κρίσης που επηρεάζει αρνητικά την υγεία του πληθυσμού. Ακόμη, ο Kees van Gool, Health Policy Analyst του ΟΟΣΑ προσέθεσε ότι οι δείκτες μαρτυρούν μια άρρηκτη σχέση μεταξύ του προσδόκιμου ζωής και των δαπανών στο τομέα της υγείας. Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότερες δαπάνες οδηγούν στη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Nicola Bedlington, Executive Director του European Patients Forum, επισήμανε την αντίληψη ότι οι ασθενείς δεν συνιστούν μέρος του προβλήματος αλλά δομικό στοιχείο της λύσης σχετικά με την διασφάλιση μιας βιώσιμης και συνάμα ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης προς όλους. Υποστήριξε προς αυτήν την κατεύθυνση, ότι ο τομέας της υγείας οφείλει να θέσει στο επίκεντρο του τον ασθενή. Την ανάγκη να ιδωθεί η παρούσα συγκυρία της κρίσης ως ευκαιρία εξυγίανσης και ανάπτυξης του κλάδου της υγείας μέσω του εξορθολογισμού και διαθρωτικών αλλαγών υπογράμμισαν ο καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος, Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου και ο Αθανάσιος Παπαμίχος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Σύμφωνα με τους δύο ομιλητές το σημερινό μεγάλο στοίχημα εντοπίζεται στην ανεύρεση του χρυσού κανόνα που διαμορφώνει την σχέση κόστους και αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας στον κλάδο της Υγείας.
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος μίλησε για ανάγκη φιλελευθεροποίησης του τομέα της Υγείας ενώ τόνισε πως οι προτεραιότητες για την περίοδο 2012-2020 αφορούν τη βιωσιμότητα του ΕΣΥ, τη μείωση των ανισοτήτων και των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και τέλος την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου υγείας. Τέλος, επέμεινε στην καθιέρωση της «έξυπνης» κάρτας υγείας, η οποία θα ταυτοποιεί τον πολίτη και θα περιλαμβάνει βασικές ιατρικές πληροφορίες και ιστορικό, θα δίνει μελλοντικά την αποκλειστική πρόσβαση στους λειτουργούς της υγείας στον ψηφιακό ιατρικό φάκελο των πολιτών, ενώ θα πιστοποιεί και την ασφαλιστική ικανότητά τους.
Στο συνέδριο παρευρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας θέτοντας ως προτεραιότητα για την κυβέρνηση τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο υπουργός, 1,5 έτος μετά την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ σημαντικά, κυρίως δομικά, προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται. Την προσπάθεια του ΕΟΠΥΥ να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα ο οργανισμός, μια τοποθέτηση την οποία υποστήριξε στην ομιλία του και ο Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.
Βάσω Καλυβιώτη