To ζήτημα της πλήρους κατάργησης του ΦΠΑ στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, προς όφελος των χιλιάδων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ , επανέρχεται στην επικαιρότητα.
Το θέμα ανέδειξε και ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης , ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζο ,τον οποίο καλεί να πάρει θέση και να αποκαλύψει τις προθέσεις του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2012 για την φαρμακευτική δαπάνη ο ΦΠΑ αγγίζει τα 200.000.000 ευρώ, χρήματα που επί της ουσίας το κράτος τα εισέπραξε για να τα παραδώσει και πάλι στο. κράτος.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επισημαίνει ότι με μηδενικό ΦΠΑ, θα έπεφτε η αξία των φαρμάκων προς όφελος των ασφαλισμένων, ενώ θα περιοριζόταν φυσικά και η γραφειοκρατία. Το δε ποσό που θα εξοικονομηθεί αντιστοιχεί στην δαπάνη των ιατρικών επισκέψεων για ολόκληρο τον χρόνο!!
Ο ΠΦΣ μάλιστα παραθέτει και την σχετική ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας κου Γ. Μιχελάκη προς τον υπουργό Υγείας:
“Κύριοι Υπουργοί,
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στο φύλλο της 27ης Μαΐου, επανέρχεται στο προσκήνιο η πρόταση για πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ στα συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Με το υφιστάμενο καθεστώς τα Ασφαλιστικά Ταμεία καταβάλλουν στα φαρμακεία ΦΠΑ ύψους 6,5 % για τα φάρμακα που χορηγούνται σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και των άλλων Ταμείων και στη συνέχεια οι φαρμακοποιοί αποδίδουν τον ΦΠΑ στην εφορία.
Με τον τρόπο αυτό γίνεται φανερό ότι ακολουθείται μία άσκοπη διαδικασία, από τη στιγμή που κρατικοί φορείς καλούνται να καταβάλλουν φόρο στο ίδιο το κράτος. Αντίθετα με την κατάργηση του ΦΠΑ τα οφέλη μπορούν να είναι σημαντικά και πολύπλευρα. Κατ’ αρχάς θα μειωθεί η κρατική φαρμακευτική δαπάνη, αφού θα απαλλαχθούν τα Ταμεία από την υποχρέωση πληρωμής ΦΠΑ, ενώ παράλληλα θα μειωθεί αντίστοιχα και η τιμή των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Περαιτέρω οι ασφαλισμένοι θα επωφελούνταν πληρώνοντας μικρότερη συμμετοχή, αλλά και οι φαρμακοποιοί θα απαλλάσσονταν από την υποχρέωση απόδοσης του ΦΠΑ, ιδίως εάν συνεκτιμηθεί ότι ακόμη δεν έχουν εισπράξει τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ.
Τέλος, η κατάργηση του ΦΠΑ στα συνταγογραφούμενα φάρμακα θα συνέβαλε στη μείωση της γραφειοκρατίας, η οποία είναι δυστυχώς συνυφασμένη με τη λειτουργία του ελληνικού δημοσίου ταλαιπωρώντας τους πολίτες”.