Η Afrigen Biologics της Νότιας Αφρικής χρησιμοποίησε τη δημόσια διαθέσιμη ακολουθία του εμβολίου mRNA COVID-19 της Moderna Inc (MRNA.O) για να φτιάξει τη δική της εκδοχή του εμβολίου, η οποία θα μπορούσε να δοκιμαστεί σε ανθρώπους πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, δήλωσε την Πέμπτη το ανώτατο στέλεχος της Afrigen.
Το υποψήφιο εμβόλιο θα είναι το πρώτο που θα κατασκευαστεί με βάση ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο εμβόλιο χωρίς τη βοήθεια και την έγκριση του κατασκευαστή.
Είναι επίσης το πρώτο εμβόλιο mRNA που σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και παρήχθη σε εργαστηριακή κλίμακα στην Αφρικανική ήπειρο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επέλεξε πέρυσι μια κοινοπραξία συμπεριλαμβανομένης της Afrigen για ένα πιλοτικό έργο για να δώσει στις φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες την τεχνογνωσία για την παραγωγή εμβολίων κατά του COVID, μετά τους ηγέτες της αγοράς του mRNA εμβολίου COVID, Pfizer (PFE.N) , BioNTech (22UAy.DE) και Moderna (MRNA.O) , απέρριψαν αίτημα του ΠΟΥ να μοιραστούν την τεχνολογία και την τεχνογνωσία τους.
Ο ΠΟΥ και οι εταίροι της κοινοπραξίας ελπίζουν ότι ο κόμβος μεταφοράς τεχνολογίας τους θα βοηθήσει να ξεπεραστούν οι ανισότητες μεταξύ των πλούσιων εθνών και των φτωχότερων χωρών όσον αφορά την πρόσβαση στα εμβόλια.
Περίπου το 99% των εμβολίων της Αφρικής κατά όλων των ασθενειών εισάγονται και το αμελητέο υπόλοιπο κατασκευάζεται τοπικά.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι πλούσιες χώρες έχουν συγκεντρώσει τις περισσότερες από τις προμήθειες εμβολίων στον κόσμο.
Η Biovac, ένας εν μέρει κρατικός παραγωγός εμβολίων της Νότιας Αφρικής, θα είναι ο πρώτος αποδέκτης της τεχνολογίας από τον κόμβο.
Η Afrigen συμφώνησε επίσης να βοηθήσει εταιρείες εκπαίδευσης στην Αργεντινή και τη Βραζιλία.
Τον Σεπτέμβριο, ο κόμβος του ΠΟΥ στο Κέιπ Τάουν αποφάσισε να προχωρήσει μόνος του, αφού απέτυχε να επιβιβάσει την Pfizer και τη Moderna, που και οι δύο υποστήριξαν ότι πρέπει να επιβλέπουν οποιαδήποτε μεταφορά τεχνολογίας λόγω της πολυπλοκότητας της διαδικασίας παραγωγής.
Η Moderna δεν είχε κανένα άμεσο σχόλιο για την ανακοίνωση του Afrigen την Πέμπτη.
Το εμβόλιο της Moderna επιλέχθηκε από τον ΠΟΥ λόγω της πληθώρας δημόσιων πληροφοριών και της δέσμευσης της εταιρείας να μην επιβάλει διπλώματα ευρεσιτεχνίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί μετά το τέλος της πανδημίας και αν η εταιρεία θα προσπαθήσει να τα επιβάλει ξανά.
“Φάρμακα αιχμής”
“Εάν αυτό το έργο δείξει ότι η Αφρική μπορεί να υιοθετήσει τεχνολογία αιχμής και να παράγει προϊόντα αιχμής, αυτό θα διώξει την ιδέα ότι η Αφρική δεν μπορεί να το κάνει και θα αλλάξει την παγκόσμια νοοτροπία… αυτό μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι“, δήλωσε ο Τσαρλς Γκορ, εκτελεστικός διευθυντής της MPP στο Reuters στις εγκαταστάσεις του Afrigen, μια μετασκευασμένη αποθήκη.
Υπό την πίεση να παράγουν φάρμακα σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, η Moderna και η BioNTech ανακοίνωσαν σχέδια για την κατασκευή εργοστασίων εμβολίων mRNA στην Αφρική, αλλά η παραγωγή είναι ακόμη πολύ μακριά.
«Δεν έχουμε αντιγράψει τη Moderna, έχουμε αναπτύξει τις δικές μας διαδικασίες επειδή η Moderna δεν μας έδωσε καμία τεχνολογία», δήλωσε στο Reuters ο Petro Terblanche, διευθύνων σύμβουλος της Afrigen.
“Ξεκινήσαμε με την αλληλουχία Moderna γιατί αυτό δίνει, κατά την άποψή μας, το καλύτερο αρχικό υλικό.
Αλλά αυτό δεν είναι το εμβόλιο της Moderna, είναι το εμβόλιο mRNA του Afrigen“, είπε ο Terblanche.
Αργότερα πήγε μια αντιπροσωπεία διπλωματών της ΕΕ σε μια ξενάγηση στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις όπου εθεάθησαν επιστήμονες να παράγουν mRNA σε αποστειρωμένα δωμάτια με λευκούς τοίχους.
Είπε ότι κατάφερε να κάνει, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Witwatersrand του Γιοχάνεσμπουργκ, τις πρώτες παρτίδες εργαστηριακής κλίμακας μικρολίτρων με εμβόλια mRNA για τον COVID στις εγκαταστάσεις του Κέιπ Τάουν.
Πιο εύκολη αποθήκευση
Ο Terblanche είπε ότι η Afrigen εργάζεται επίσης σε ένα εμβόλιο mRNA επόμενης γενιάς που δεν χρειάζεται θερμοκρασίες κατάψυξης για αποθήκευση, όπως απαιτούνται για τις δόσεις Pfizer και Moderna, και το οποίο θα ταίριαζε καλύτερα στην Αφρική, η οποία συχνά αντιμετωπίζει υψηλές θερμοκρασίες και κακές εγκαταστάσεις υγείας και υποδομών.
“Θα κάνουμε μόνο την παρτίδα κλινικών δοκιμών μας πιθανότατα σε έξι μήνες από τώρα, (που σημαίνει) … κατάλληλη για ανθρώπους.
Και ο στόχος είναι τον Νοέμβριο του 2022“, πρόσθεσε ο Terblanche.
Η διαδικτυακή εκπαίδευση για άλλες εταιρείες για να κάνουν το πλάνο ξεκίνησε με κατασκευαστές στη Βραζιλία και την Αργεντινή πέρυσι.
Η Afrigen αναμένει να λάβει περισσότερα μέσα στον επόμενο μήνα.
Πηγή: Reuters