Η μπαρισιτινίμπη είναι ένα ακόμα φάρμακο που προστίθεται στη θεραπεία της COVID-19, σύμφωνα με την τελευταία οδηγία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO).
Το φάρμακο αυτό είναι ένας αναστολέας του JAK και χρησιμοποιείται σήμερα στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Η έγκριση του φαρμάκου για την αντιμετώπιση της COVID-19 , βασίζεται σε μέτριας ισχύος δεδομένα τα οποία δείχνουν ότι:
-βελτιώνει τα ποσοστά επιβίωσης, και,
-μειώνει τον κίνδυνο διασωλήνωσης,
-χωρίς να προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του WHO στο επιστημονικό περιοδικό BMJ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του WHO, οι επιδράσεις της μπαρισιτινίμπης είναι παρόμοιες με αυτές των αναστολέων της ιντερλευκίνης-6, μίας άλλης κατηγορίας φαρμάκων που χρησιμοποιούνται επίσης στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας.
Όπως τόνισαν, οι αναστολείς της IL-6 μπορούν επίσης να χορηγηθούν σε ασθενείς με COVID-19 αν δεν υπάρχει δυνατότητα χορήγησης μπαρισιτινίμπης.
Οι άλλοι δύο αναστολείς του JAK (η ρουξολιτινίμπη και η τοφασιτινίμπη) δεν θα πρέπει να χορηγούνται σε ασθενείς με σοβαρή COVID-19, καθώς σύμφωνα με περιορισμένα δεδομένα ερευνών:
-δεν προσφέρουν οφέλη στους ασθενείς και,
-μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες.
Στην ίδια ανακοίνωση ο WHO ενέκρινε το μονοκλωνικό αντίσωμα σοτροβιμάμπη για ασθενείς με μέτρια COVID-19 που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Οι επιστήμονες ξεκαθάρισαν, ωστόσο ότι το αντίσωμα δεν θα πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς που δεν ανήκουν στις ομάδες αυτές, καθώς τα οφέλη για αυτούς είναι περιορισμένα.
Αναφορικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα κασιριβιμάμπη και ιμντεβιμάμπη, ο WHO υποστήριξε ότι:
-αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα που προκρίνουν το ένα έναντι του άλλου, ενώ,
-δεν γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματικά είναι ενάντια στο στέλεχος Όμικρον.
Κατά συνέπεια, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι θα εκδώσουν νέα ανακοίνωση όταν έχουμε περισσότερα δεδομένα από κλινικές μελέτες.
Η τελευταία ανακοίνωση του WHO βασίστηκε σε δεδομένα από 7 κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 4.000 εθελοντές, με ήπια, μέτρια, σοβαρή ή πολύ σοβαρή COVID-19.
Οι παραπάνω μελέτες αποτελούν κομμάτι του MAGIC Evidence Ecosystem Foundation, μίας πρωτοβουλίας του WHO η οποία έχει ως στόχο να προσφέρει σαφή δεδομένα για την αντιμετώπιση της COVID-19.
Η πρωτοβουλία αυτή έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη στην περίοδο της πανδημίας καθώς μας επιτρέπει να προσαρμόσουμε τις οδηγίες άμεσα καθώς δημοσιεύονται νέα δεδομένα.
Για τη σύσταση των οδηγιών, οι επιστήμονες του WHO εξέτασαν για κάθε φάρμακο ξεχωριστά την αναλογία οφελών/κινδύνων για τους ασθενείς.
Οι προηγούμενες οδηγίες του WHO είχαν εγκρίνει τους αποκλειστές της ιντερλευκίνης-6, και τα συστηματικά κορτικοστεροειδή για τους ασθενείς που νοσούν σοβαρά από COVID-19.
Είχε εγκριθεί επίσης η χρήση κασιριβιμάμπης-ιμντεβιμάμπης (μονοκλωνικά αντισώματα) για ορισμένους ασθενείς.
Τέλος, είχαν απορριφθεί ως θεραπείες η ιβερμεκτίνη και η υδροξυχλωροκίνη.