H ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του COVID-19 της Moderna προκαλεί ισχυρή απόκριση αντισωμάτων κατά της παραλλαγής Όμικρον, η οποία φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα αντισωμάτων περισσότερο από την τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η ενισχυτική της δόση– η οποία αναλογεί στη μισή δόση της αρχικής δοσολογίας- αυξάνει τα επίπεδα αντισωμάτων κατά 37 φορές, σε σύγκριση με άτομα που έλαβαν τις δύο μόνο δόσεις.
Οι BioNTech και Pfizer, από την άλλη, έχουν δηλώσει ότι η ενισχυτική τους δόση αυξάνει τα επίπεδα αντισωμάτων 25 φορές.
Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι μελέτες μπορεί να μην είναι άμεσα συγκρίσιμες.
Παρά τα καλά νέα, η Moderna θα συνεχίσει να επενδύει στην ανάπτυξη ενός εμβολίου που στοχεύει στην παραλλαγή Όμικρον, σε περίπτωση που καταστεί απαραίτητο στο μέλλον, θέτοντας το σε κλινικές δοκιμές στις αρχές του επόμενου έτους, διαβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ.
Οι BioNTech/Pfizer ετοιμάζουν επίσης ένα νέο εμβόλιο με στόχο την Όμικρον, το οποίο θα είναι διαθέσιμο μέχρι τον Μάρτιο.
«Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 λόγω της παραλλαγής Όμικρον είναι ανησυχητική για όλους.
Ωστόσο, αυτά τα δεδομένα που δείχνουν ότι η επί του παρόντος εγκεκριμένη ενισχυτική δόση της Moderna μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων 37 φορές υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από τον ενισχυτικό εμβολιασμό είναι καθησυχαστικά», είπε ο Μπανσέλ.
Η πλήρης δόση του εμβολίου της Moderna αυξάνει ακόμη περισσότερο τα επίπεδα αντισωμάτων, κατά 83 φορές.
Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης δεδομένα ασφάλειας για το ενισχυτικό εμβόλιο πλήρους δόσης, λέγοντας ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν σε παρόμοια επίπεδα με τις δύο προηγούμενες δόσεις αλλά ελαφρώς πιο συχνές από ό,τι για τη μισή δόση.
Το ενισχυτικό εμβόλιο μισής δόσης της Moderna περιέχει περισσότερο messengerRNA – τον γενετικό κώδικα που επιτρέπει στο σώμα να δημιουργήσει την πρωτεΐνη ακίδας και να δημιουργήσει μια ανοσολογική απόκριση – από την πλήρη δόση της Pfizer.
Τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιώνουν ένα εύρημα του Ινστιτούτου Ragon στη Βοστώνη την περασμένη εβδομάδα, το οποίο έδειξε μια πιο απότομη πτώση των επιπέδων αντισωμάτων για το εμβόλιο της Pfizer από ό,τι για το εμβόλιο της Moderna, αλλά όταν χορηγήθηκε η τρίτη δόση, και τα δύο εμβόλια τα κατάφεραν καλά στην αντιμετώπιση της Όμικρον.
Το εργαστήριο διαπίστωσε επίσης ότι τα εμβόλια mRNA ήταν καλύτερα στην ενίσχυση των αποκρίσεων αντισωμάτων από το εμβόλιο Johnson & Johnson, το οποίο χρησιμοποιεί αδενοϊό, παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται από την AstraZeneca.