Η Sanofi και η GlaxoSmithKline δήλωσαν σήμερα Τετάρτη ότι αναμένουν δεδομένα από κλινικές δοκιμές τελευταίου σταδίου της αναμνηστικής δόσης του υποψήφιου εμβολίου τους για τον COVID-19 το πρώτο τρίμηνο του 2022, αντί για φέτος, σε ακόμα μία καθυστέρηση για το πιθανό εμβόλιο.
Η είδηση ήρθε καθώς οι Γάλλοι και Βρετανοί εταίροι είπαν ότι τα προκαταρκτικά δεδομένα από τις δοκιμές έδειξαν ότι το ενισχυτικό σκεύασμα μιας δόσης, παρείχε ισχυρές ανοσοποιητικές αποκρίσεις.
Οι εταιρείες είπαν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να δοκιμάσουν την ενισχυτική δόση σε περισσότερα άτομα που δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό, προτού μπορέσουν να υποβάλουν δεδομένα στις ρυθμιστικές αρχές.
“Η δοκιμή Φάσης ΙΙΙ για το ανασυνδυασμένο ανοσοενισχυτικό εμβόλιο COVID-19 στρατολόγησε τους περισσότερους συμμετέχοντες το τρίτο τρίμηνο, που συμπίπτει με μια σημαντική αύξηση του αριθμού των ατόμων που μολύνθηκαν παγκοσμίως λόγω της παραλλαγής Δέλτα”, ανέφεραν.
«Για την παροχή των απαραίτητων δεδομένων στις ρυθμιστικές αρχές για την υποβολή του αναμνηστικού εμβολίου, η δοκιμή θα συνεχίσει να συγκεντρώνει τον αριθμό των συμβάντων που απαιτούνται για ανάλυση, με τα αποτελέσματα να αναμένονται το 1ο τρίμηνο του 2022», είπαν οι εταιρείες.
Δεν εντοπίστηκαν ανησυχίες για την ασφάλεια.
Αυτή είναι η πιο πρόσφατη καθυστέρηση για την ανάπτυξη του εμβολίου, αφήνοντας τις εταιρείες πιο πίσω από τους ανταγωνιστές στον αγώνα για εμβόλια COVID-19.
Αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν μια νέα κλινική δοκιμή του υποψήφιου εμβολίου αφού οι δοκιμές πέρυσι έδειξαν ανεπαρκή ανοσοαπόκριση σε ηλικιωμένους.
Τον Μάιο, οι εταιρείες είχαν πει ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να εγκριθεί μέχρι το τέλος του έτους, αφού αρχικά στόχευαν το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Οι μετοχές της Sanofi στο Παρίσι υποχώρησαν 0,4%, ενώ η GSK στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,3%.
Το εμβόλιο με βάση τις πρωτεΐνες χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με ένα από τα εμβόλια της Sanofi κατά της εποχικής γρίπης σε συνδυασμό με ένα ανοσοενισχυτικό, μια ουσία που δρα ως ενισχυτικό του εμβολίου, που κατασκευάζεται από την GSK.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Sanofi εγκατέλειψε τα σχέδιά της για το δικό της εμβόλιο COVID-19 που βασίζεται σε mRNA, λόγω της κυριαρχίας που πέτυχαν η BioNTech-Pfizer και η Moderna στη χρήση της τεχνολογίας για την καταπολέμηση της πανδημίας.