Ένα φάρμακο που αναπτύχθηκε αρχικά για τη ρύθμιση του διαβήτη φαίνεται ότι μπορεί να φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας.
Πρώιμα δεδομένα είχαν δείξει ότι οι αναστολείς του SGLT2 μπορεί να ωφελήσουν τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και μειωμένο κλάσμα εξώθησης.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα μίας μελέτης που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες δείχνουν ότι τα φάρμακα αυτά προσφέρουν οφέλη στο σύνολο των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.
Αυτό είναι το πρώτο φάρμακο που μπορεί να βελτιώσει την πρόγνωση των ασθενών αυτών και σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης μπορεί να φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση της νόσου.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δύο είδη καρδιακής ανεπάρκειας:
– Στην καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης, η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει το αίμα λόγω μίας μηχανικής βλάβης.
–Στην καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης, παρά το γεγονός ότι η καρδιά αντλεί ικανοποιητικά το αίμα, αυτό δεν επαρκεί για την οξυγόνωση των ιστών στο σύνολο του οργανισμού.
Εδώ και αρκετά χρόνια δεν υπήρχε φάρμακο που μπορεί να ωφελήσει τους ασθενείς με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης.
Όλα τα φάρμακα που δοκιμάστηκαν σε κλινικές δοκιμές απέτυχαν.
Οι αναστολείς του SGLT2 χορηγούνται τυπικά στην αντιμετώπιση του διαβήτη, ωστόσο πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι μπορούν να προσφέρουν οφέλη και στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.
«Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα φάρμακα βοηθούν στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας με μειωμένο κλάσμα εξώθησης, ωστόσο η μελέτη μας δείχνει ότι μπορούν να ωφελήσουν και τους ασθενείς με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης», αναφέρουν οι συγγραφείς της παρούσας έρευνας.
Οι αναστολείς του SGLT2 που χορηγούνται συχνότερα στην αντιμετώπιση του διαβήτη είναι οι:
- Δαπαγλιφλοζίνη
- Καναγλιφλοζίνη
- Εμπαγλιφλοζίνη
Η επιστημονική ομάδα έκανε μία μετα-ανάλυση στην οποία εξέτασε όλες τις μελέτες που εξέτασαν την αποτελεσματικότητα των παραπάνω φαρμάκων στην καρδιακή ανεπάρκεια.
Οι μελέτες αυτές είχαν δεδομένα για συνολικά 10.000 ασθενείς.
«Διαπιστώσαμε ότι οι ασθενείς που παίρνουν αναστολείς του SGLT2 έχουν 22% μειωμένο κίνδυνο να καταλήξουν ή να νοσηλευτούν εξ’ αιτίας των επιπλοκών της καρδιακής ανεπάρκειας.
Η παρατήρηση αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κανένα φάρμακο που μπορεί να προσφέρει οφέλη σε αυτό τον πληθυσμό», αναφέρουν οι συγγραφείς.
Στην έρευνα συμμετείχαν επιστήμονες από το University of East Anglia, το Norwich University Hospital, το Imperial College London και τα Cambridge University Hospital.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Preventive Cardiology