Ενδοφλέβια γενόσημα φάρμακα προκάλεσαν αλλεργικό σοκ. Αυτή την πρόσφατη δημοσίευση του τμήματος Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, επικαλέστηκε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος κληθηκε να εκφράσει τις απόψεις του στην συζήτηση της Επιτροπής
Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο του ΥΥΚΑ που αφορά τα νέα μέτρα για τη φαρμακευτική πολιτική που προωθούνται στο πλαίσιο του εφαρμοστικού νόμου.
Ο κ. Πατούλης κάλεσε τον Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο να αναλάβει την ευθύνη του για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, λέγοντας: «Τονίζουμε ότι τα ενέσιμα, σύμφωνα με τη φαρμακολογία, χρειάζονται ειδικές προδιαγραφές παρασκευής, με απόλυτα άσηπτες συνθήκες των εργαζομένων αφενός, και αφετέρου, χρειάζονται ειδικά συστήματα ελέγχου. Ας μας απαντήσει ο κος Υπουργός, τα ενέσιμα γενόσημα που προμηθεύτηκαν τα νοσοκομεία, εάν έχουν ελεγχθεί επαρκώς ώστε να μη θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών, ας μας απαντήσει που κατασκευάζονται και πού ελέγχονται; ……»
Επίσης, αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του κου Σουλιώτη, αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, προς τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας, ο οποίος είχε πει ότι «..η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία θέλει προσοχή και συνδέεται με την έννοια της ευθύνης των επαγγελματιών υγείας, εφόσον εφαρμοστεί. Θα ήταν προτιμότερη μια πιλοτική εφαρμογή πριν τη λήψη οριστικής απόφασης…»
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κατέληξε ότι είναι υπέ της περιστολής της σπατάλης και της μείωσης των δαπανών στο χώρο της υγείας, υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι ΔΕΝ τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών.
Ο ιατρικός κόσμος θα αντισταθεί, όπως έκανε μέχρι τώρα, με κάθε μέσο και τρόπο, με όλες τις υπαρκτές νομικές δυνατότητες σε όλα τα επίπεδα, με συνεχή ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα ανθυγιεινά μέτρα της Κυβέρνησης, με δυναμικές κινητοποιήσεις και σύντομα θα επαληθευτεί ότι υγεία με γιατρό στη γωνία δεν γίνεται. Οι προτάσεις που έχει κάνει ο ΙΣΑ είναι:
-Κανένα συνταγογραφούμενο φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή να μη δίδεται από τα φαρμακεία.
-Η χορήγηση του κάθε σκευάσματος που συνιστά το θεραπευτικό σχήμα του ασθενή αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του θεράποντος ιατρού. Η αλλαγή της συνταγογραφούμενης αγωγής από φαρμακοποιούς συνιστά παράνομη άσκηση της φαρμακευτικής πράξης και αντίκειται στη φαρμακευτική και στην ιατρική νομοθεσία
-Ο ΙΣΑ είναι υπέρ των ελεγμένων επώνυμων γενοσήμων, και κυρίως αυτών που παράγονται από την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία. Απεναντίας, καταγγέλλει ωε επικίνδυνη για τη ζωή των πολιτών και επιβαρυντική για την οικονομία του κράτους τη χρήση αναποτελεσματικών αντίγραφων γενοσήμων φαρμάκων που εισάγονται χωρίς έλεγχο από χώρες του Τρίτου Κόσμου.
Β. Καλυβιώτη