Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την δημόσια υγεία από την χρήση γενόσημων ή αλλιώς αντίγραφων φαρμάκων, τα οποία πλέον συνταγογραφούνται σε μεγάλο ποσοστό απο τους γιατρούς, μετά την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Υγείας.
Γράφει ο Δρ. Πάνος Ευσταθίου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, π. Διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΥΥΚΑ
Τα γενόσημα φάρμακα (Generic Medicine) είναι αντίγραφα των πρωτοτύπων φαρμάκων (φάρμακο αναφοράς) όσον άφορα κυρίως την δραστική ουσία. Όμως σε αναφορά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων καταγράφονται τα παρακάτω ( EMA/393905/2006-17 Μαρτίου 2011) “…Τα μη δραστικά συστατικά, ή «έκδοχα», του γενόσημου φαρμάκου και του φαρμάκου αναφοράς του, ενδέχεται να διαφέρουν” και « ..Οι παρασκευαστές γενόσημων φαρμάκων μπορούν να επιλέξουν την ανάπτυξη ενός γενόσημου το οποίο, αν και βασίζεται σε φάρμακο αναφοράς, διατίθεται σε διαφορετική περιεκτικότητα ή με διαφορετική οδό χορήγησης σε σχέση με το φάρμακο αναφοράς».
Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι υπάρχει εν δυνάμει επικινδυνότητα από την χρήση γενοσήμων φαρμάκων, κυρίως δε όταν αυτά προέρχονται από τρίτες χώρες χωρίς τις προβλεπόμενες μελέτες και την έγκριση του ΕΜΑ. Οι άδειες κυκλοφορίας των φαρμάκων χορηγούνται κατόπιν επιστημονικής αξιολόγησης που διενεργείται από μια ρυθμιστική αρχή, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ως προς την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου (πόσο καλά δρα κατά τη μέτρηση σε κλινικές μελέτες), την ασφάλεια και την ποιότητά του.
Συγκεκριμένα, μια εταιρεία που παρασκευάζει ένα γενόσημο φάρμακο πρέπει να παράσχει πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα του φαρμάκου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, χρειάζεται να υποβληθούν και δεδομένα που προέκυψαν από μελέτη βιοϊσοδυναμίας, ώστε να καταδειχθεί ότι το γενόσημο φάρμακο παράγει την ίδια ποσότητα δραστικής ουσίας στον ανθρώπινο οργανισμό με το φάρμακο αναφοράς.
Ο ΙΣΑ σε δελτίο τύπου την 14-02-2012 αναφέρει και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αμφιβόλου ποιότητας γενόσημα φάρμακα, ως επί το πλείστον παραγωγής τρίτων χωρών, «…που επιλέγονται με μοναδικό κριτήριο την χαμηλή τους τιμή, εμπεριέχουν τεράστιους κινδύνους, για την υγεία των ασφαλισμένων».
Στην Ελλάδα παράγονται γενόσημα φάρμακα σε μειωμένες τιμές σε σχέση με τα πρωτότυπα φάρμακα (φάρμακα αναφοράς). Ας σημειωθεί ότι η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία παράγει φάρμακα τα οποία εξάγονται στο σύνολο σχεδόν του δυτικού κόσμου, διατηρεί με νύχια και δόντια τις θέσεις εργασίας, παρουσιάζει κέρδη, προσφέρει στο κράτος φορολογικά έσοδα, προχωρά σε επενδύσεις, δραστηριοποιείται στην έρευνα και δημιουργεί προστιθέμενες αξίες σε μια Ελλάδα που δεν παράγει σχεδόν τίποτα πλέον . Γιατί άραγε ο Έλληνας υπουργός υγείας ομιλεί π.χ. για τα γενόσημα εξ Ινδιών!!!!, όταν γνωρίζει τις δυνατότητες της εγχώριας εθνικής φαρμακοβιομηχανίας, όταν γνωρίζει τα περί του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο φαρμάκων, όταν γνωρίζει τις συνέπειες της καταστροφικής αυτής πολιτικής που θα εξαφανίσει ότι ελληνικό απέμεινε στο χώρο της υγείας; Τελικά «Η μείωση των τιμών των πρωτοτύπων φαρμάκων και η χρήση λελογισμένα των εγκεκριμένων Ελληνικών γενοσήμων αποτελεί τον ορθό τρόπο μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης».
Ωστόσο γνωρίζοντας ότι την ευθύνη για την ασφάλεια της θεραπείας ενός ασθενούς ,φέρει στον ακέραιο βαθμό ο γιατρός και κανένας άλλος, οποιαδήποτε αλλαγή, στην συνταγογράφηση των φαρμάκων και αντικατάσταση τους από αλλά σκευάσματα η γενόσημα από τον φαρμακοποιό ,για οικονομία κλίμακας, είναι επικίνδυνη, για τη Δημόσια υγεία και τους ασφαλισμένους.
Η τροποποίηση από μη ιατρούς, των συνταγών των θεραπόντων ιατρών, αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και συνιστά ποινικό αδίκημα.
Τα παραπάνω αποτελούν μείζονα κίνδυνο, για τη Δημόσια Υγεία και τραγική υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων.
Δυστυχώς η ηγεσία του υπουργείου υγείας ,προτείνει νομοθετική ρύθμιση υπό το κράτος πανικού, για την συνταγογράφηση των φαρμάκων ,με την δραστική ουσία και την επιλογή των φθηνότερων (γενοσήμων), στην αγορά σκευασμάτων από το φαρμακοποιό.