Επιστολή στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο απέστειλε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Διονύσης Φιλιώτης κάνοντας έκκληση να μην ενταχθούν στο PSI τα ομόλογα που δόθηκαν στις εταιρείες ως αποπληρωμή των χρεών των νοσοκομείων.
Ειδικότερα ο ΣΦΕΕ στην επιστολή του που κοινοποιεί και σε όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, μιλά για τους κινδύνους που θα προκύψουν αν κουρευτούν τα ομόλογα.
Όπως επισημαίνει θα παρουσιασθούν σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα στην ελληνική αγορά και ειδικά στα νοσοκομεία καθώς οι εταιρείες δε θα εισάγουν τα σκευάσματα στη χώρα μας τόσο εξαιτίας της αναξιοπιστίας της ελληνικής πολιτείας όσο και επειδή οι μητρικές εταιρείες δε θα θεωρούν συμφέρουσα την ελληνική αγορά.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ.Φιλιώτης: « Τα εν λόγω ομόλογα συγκροτούν «ρυθμίσεις οφειλών» και ως εκ τούτου ο θρυμματισμός της πίστης ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να ανταποκριθεί σε μια ρύθμιση οφειλών (και όχι απλώς στην αποπληρωμή επενδυτικών ομολόγων) θα μεταδοθεί στο εξωτερικό και θα διαρρήξει τους δεσμούς εμπιστοσύνης πολλών διεθνών φαρμακευτικών εταιρειών με τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται στην Ελλάδα.
Το γεγονός αυτό θα πλήξει καίρια τον φαρμακευτικό κλάδο και θα δημιουργήσει εμπόδια στην ομαλή διάθεση στην ελληνική αγορά φαρμάκων με κομβική σημασία για τη θωράκιση της δημοσίας υγείας ενώ θα αποτρέψει τη ροή ξένων επενδύσεων σε σχέδια συμπαραγωγής που σήμερα υφίστανται ακριβώς την ώρα κατά την οποία σχεδιάζεται να ενισχυθούν».
Αποτέλεσμα θα είναι κατά τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ, αν οι φαρμακευτικές εταιρείες διακόψουν τη διάθεση φαρμάκων στη χώρα μας, να αναγκαζόμαστε να τα εισάγουμε σε πολύ υψηλότερες τιμές. «Το κόστος θα είναι υψηλό και διότι τυχόν αδυναμία των εταιρειών να εισάγουν τα φάρμακα αυτά θα αναγκάσει το κράτος σε έκτακτες εισαγωγές που επιβαρύνουν περισσότερο τον προϋπολογισμό» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Εκτός αυτού υπογραμμίζει ότι οι κάτοχοι των Ομολόγων έχουν ήδη υποστεί σημαντική απομείωση των αρχικών απαιτήσεών τους κατά των Δημοσίων Νοσοκομείων.
Και αυτό επειδή τα Ομόλογα εκδόθηκαν το 2010 για να καλύψουν εκκαθαρισμένες απαιτήσεις των προμηθευτών κατά των Δημοσίων Νοσοκομείων που υφίσταντο ήδη από τα έτη 2007, 2008 και 2009, και οι οποίες εξοφλούντο αντίστοιχα σε βάθος μεγαλύτερο της τετραετίας το 2011, 2012 και 2013.
Τέλος ο ΣΦΕΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι πολλές εταιρείες μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη θα αντιμετωπίσουν και πρόβλημα επιβίωσης.