Πνίγονται απο τα οικονομικά προβλήματα, την ανεργία, τις ανεξόφλητες δόσεις των δανείων και το ρίχνουν στα αντικαταθλιπτικά και στα ηρεμιστικά. Οι συνταγές για αυτού του τύπου τα φάρμακα αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 50% στην Ελλάδα του μνημονίου.
Ιδιαίτερα θεαματική είναι η αύξηση των αντικαταθλιπτικών, με 6.491.903 κουτιά το 2006, 8.401.480 το 2010 και τελικώς αγγίζει τα 10.000.000 το 2011! Για τον ελληνικό πληθυσμό,που υπολογίζεται στα 11 εκατομμύρια, αναλογεί σχεδόν ένα πακέτο αντικαταθλιπτικά για κάθε ενήλικο.
Εύκολη λύση αποτελούν και τα υπναγωγά – ηρεμιστικά, με την ετήσια ποσότητα να κυμαίνεται γύρω στα δύο εκατομμύρια κουτιά, που σου υπόσχονται ότι θα κοιμηθείς ή θα ηρεμήσεις και θα ξεχάσεις.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί, οι πωλήσεις των «χαπιών της χαράς» στην Ελλάδα έχουν ανέβει τα τελευταία χρόνια σε δυσθεώρητα ύψη. Από την αρχή του 2008 έως τον Σεπτέμβριο το αγχολυτικό Χanax, για την προμήθεια του οποίου χρειάζεται δίγραμμη συνταγή, πούλησε σχεδόν 1,6 εκατομμύριο κουτιά στην Ελλάδα, μπαίνοντας στα πρώτα 30 πιο δημοφιλή φάρμακα και καταλαμβάνει την 29η θέση στο σχετικό πίνακα πωλήσεων.
Δύο θέσεις πιο πάνω από τα Χanax βρίσκονται τα ηρεμιστικά Τavor, ενώ στη 14η θέση πωλήσεων είναι το Lexotanil.
Όμως, οι αυξημένες πωλήσεις αυτών των σκευασμάτων στη χώρα μας δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο. Μέσα σε μία οκταετία οι πωλήσεις των απλών ηρεμιστικών (ανάμεσά τους και τα αγχολυτικά) σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 138%.
Οι επιστήμονες τονίζουν πως η χρήση αυτών των σκευασμάτων θα πρέπει να γίνεται μόνο υπό την επίβλεψή τους καθώς οι κίνδυνοι της εξάρτησης είναι πιο σημαντικοί απο τα πιθανά οφέλη.Η