Νέες δραματικές μειώσεις περιμένουν τους έλληνες ασθενείς το επόμενο διάστημα μετά τη συμφωνία τρόικας- κυβέρνησης για τα νέα μέτρα.
Οι νέες περικοπές και τα κουρέματα στη φαρμακευτική δαπάνη επιβαρύνουν και πάλι τους έλληνες ασθενείς που δε βλέπουν μόνο τις συντάξεις και τους μισθούς τους να μειώνονται αλλά ταυτόχρονα να αυξάνονται οι υποχρεώσεις τους.
Το κονδύλι του 1 δις ευρώ που θα πρέπει να περισταλεί εντός του 2012 από τα φάρμακα, φθάνοντας τη δαπάνη στα 2,88 δις θα αναγκάσει τους έλληνες ασθενείς να αγοράζουν από την τσέπη τους τα λεγόμενα συνοδά φάρμακα.
Για παράδειγμα αν κανείς πάσχει από καρδιαγγειακά προβλήματα πρέπει να λαμβάνει αιμοπεταλιακά φάρμακα. Μέχρι τώρα αυτά καλύπτονταν από τα Ταμεία. Πλέον όμως θα πρέπει οι ασθενείς να τα πληρώνουν με δικά τους χρήματα. Αντίστοιχα για όσους πάσχουν από οσφυαλγία ή ισχυαλγία δίδονται απαραίτητα συμπληρώματα Βιταμινών Β. Τώρα η τρόικα τα χρεώνει και αυτά στους ασθενείς.
Από την πλευρά των γιατρών, θα πρέπει να περιορίζονται όταν συνταγογραφούν, στα πρωτόκολλα θεραπείες, χωρίς να παρεκκλίνουν ούτε… εκατοστό, διαφορετικά απειλούνται με αφαίρεση της άδειας συνταγογράφησης από τον ΕΟΠΥΥ.
Από τους φαρμακοποιούς η κυβέρνηση ευελπιστεί να εισπράξει 150 εκατ. ευρώ. Καταρχάς μέσω της μείωσης του ποσοστού κέρδους από το 18% στο 15%. Τα 50 εκατ. θα εισπραχθούν από τους λιγότερο εύπορους επαγγελματίες του κλάδου ενώ άλλα 50 εκατ. θα εξοικονομηθούν από τους… «πλούσιους» φαρμακοποιούς που έχουν τζίρο άνω των 40.000 ευρώ.
Σε ότι αφορά στις φαρμακευτικές εταιρείες θα ακολουθηθεί η πολιτική των γενοσήμων με μείωση των τιμών τους αλλά παράλληλα αύξηση του ποσοστού κατανάλωσή τους.
Ταυτόχρονα θα αναμορφωθούν μέχρι τις αρχές Μαρτίου οι τιμές των φαρμάκων που βρίσκονται στη θετική λίστα, με μείωση που εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 7%.
Την ίδια ώρα θα προστεθούν σκευάσματα στη λίστα με τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) ώστε τα Ταμεία να μην τα αποζημιώνουν στους ασθενείς. Γεγονός που σημαίνει ότι και πάλι οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους απλά καθημερινά φάρμακα.
Εξοικονόμηση θα υπάρξει και από τη λεγόμενη αρνητική λίστα φαρμάκων όπου εντάσσονται τα σκευάσματα που δεν αποζημιώνονται ως μη αποτελεσματικά, αφού το επόμενο διάστημα και αυτή η λίστα θα γεμίσει περισσότερα φαρμακευτικά προϊόντα.
Σχετικά με τις αλλαγές που προωθούνται ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου δηλώνει: «Είναι απορίας άξιον πως η κυβέρνηση στοχοποιεί μόνον τον τομέα του Φαρμάκου (στόχος εξοικονόμησης 1 δις από 1,1, δις) την στιγμή που η φαρμακευτική δαπάνη αντιπροσωπεύει μόνο το 25 % των συνολικών δαπανών υγείας. Σημειώνουμε ότι από αυτό το 25% , το ήμισυ περίπου αφορά την δημόσια και το υπόλοιπο την ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη.
Επισημαίνουμε ότι ο συνολικός στόχος για δημόσια φαρμακευτική δαπάνη 2,88 δις δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον ΦΠΑ , ο οποίος είναι δημόσιο έσοδο , ούτε και την δαπάνη για φάρμακα μέσω νοσοκομείων και φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ , η οποία είναι νοσοκομειακή δαπάνη με βάση τις οδηγίες του ΟΟΣΑ και της EUROSTAT.»
Ο κ. Αμπατζόγλου καταλήγει: «Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση και το υπουργείο προσπαθούν να καταστρέψουν τα φαρμακεία. Είναι βέβαιο ότι θα μας βρουν μαχητικά αντίθετους. Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την φαρμακευτική περίθαλψη, τον ρόλο μας , την επιστήμη μας και την επιβίωσή μας»