Ελέω τρόικας τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας μειώνουν και πάλι τη φαρμακευτική δαπάνη μέσα στο 2012.
Η αποκάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τις 20 μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες της χώρας.
Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός υγείας είχε δηλώσει ότι θα μειωθεί η δαπάνη των φαρμάκων κατά 900 εκατ. ευρώ το 2012, δηλαδή από 4,1 δις θα έφθανε στα 3,2 δις.
Ωστόσο κατά τη συνάντηση με τις φαρμακευτικές εταιρείες η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθ.Δρέττα, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω: «οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «τα νούμερα θα είναι μικρότερα από αυτά που είχαμε υπολογίσει. Θα πάρουμε όποια μέτρα χρειασθεί μέσα στο 2012 για τα φάρμακα για να μην επιβαρύνουμε τα ασφαλιστικά Ταμεία».
Σύμφωνα με την κ.Δρέττα αν δε ληφθούν μέτρα μέσα στη χρονιά, η τρόικα προβλέπει ότι η φαρμακευτική δαπάνη θα αξίζει τα 4 δις ευρώ.
Για το λόγο αυτό ο Ανδρέας Λοβέρδος προωθεί τα γενόσημα-αντίγραφα φάρμακα τα οποία θα πρέπει να φθάσουν στο 50% στα ασφαλιστικά Ταμεία.
Κάθε ιδιώτης γιατρός θα πρέπει τα μισά φάρμακα που συνταγογραφεί να είναι γενόσημα. Σε περίπτωση που θα ξεπερνά το όριο για τα πρωτότυπα (πάνω από 50%) σε συγκεκριμένες 10 κατηγορίες ασθενειών, τα φάρμακα δε θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά Ταμεία και οι ασθενείς θα πρέπει να τα πληρώνουν από την τσέπη τους.
Πάντως το ποσοστό του 50% στα γενόσημα θεωρήθηκε από πολλούς εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας ως ανέφικτος στόχος.