Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν τα στοιχεία που δημοσιεύει το έγκριτο ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», σύμφωνα με τα οποία σε μεγάλο αριθμό κλινικών δοκιμών για νέα φάρμακα γίνεται απόκρυψη στοιχείων, η οποία εν δυνάμει θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ασθενών. Η British Medical Journal επικαλείται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες βασίζουν την εμπορική πολιτική τους για συγκεκριμένα φάρμακα σε μελέτες που είναι εν μέρει κατασκευασμένες. Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Dr Richard Lehman του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τονίζει ότι η νομοθεσία για τις κλινικές μελέτες θα πρέπει να γίνει πιο αυστηρή, ώστε να σταματήσει αυτή η «κουλτούρα της τυχαίας δημοσίευσης και ελλιπούς δημοσιοποίησης στοιχείων».
Για να υποστηρίξει τη θέση της, η BMJ παρουσιάζει πληθώρα στοιχείων, όπως έρευνα του Πανεπιστημίου Yale που αποκαλύπτει ότι τα μισά από τα 635 Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ δημοσιεύουν τις μελέτες τους σε τοπικές εφημερίδες μηδαμινής κυκλοφορίας, 30 μόλις ημέρες μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών, διάστημα το οποίο δεν θεωρείται νόμιμο όσον αφορά στις κλινικές δοκιμές.
Το δημοσίευμα καταλήγει ότι «τα χαμένα στοιχεία και η απόκρυψη πληροφοριών που προκύπτουν από κλινικές δοκιμές φαρμάκων καταστρέφουν όχι μόνο την επιστημονική έρευνα, αλλά και την κλινική ιατρική στο σύνολό της».