Περιμένοντας το εμβόλιο για τον κορονοϊό έχει ενδιαφέρον να μάθουμε ορισμένες πληροφορίες για το πώς γίνονται οι κλινικές μελέτες και πώς δίνεται η έγκριση για εμβόλια ή νέα φάρμακα.
Κλινικές μελέτες και νέα φάρμακα
Τι σημαίνουν αυτά που διαβάζουμε στις κλινικές μελέτες και τις επιστημονικές ανακοινώσεις που τις συνοδεύουν; Με πολύ απλά λόγια, η κλινική δοκιμή (ή μελέτη) είναι ένα ιατρικό πείραμα, κατά το οποίο σε συγκεκριμένο αριθμό εθελοντών δοκιμάζεται μια θεραπευτική αγωγή, ένα μόριο ή συνδυασμός του, για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά τους και να προσδιοριστεί αν είναι ασφαλή.
Το «φάρμακο» αυτό έχει συνήθως ένα δυσπρόφερτο όνομα (όχι επίτηδες!), που η κατάληξή του βοηθά τους ειδικούς να γνωρίζουν την κατηγορία του. Όταν το μόριο ή η θεραπεία πάρει άδεια να κυκλοφορήσει, αποκτά εμπορική ονομασία.
Καλά νέα
Αν σκεφτείς ότι η έρευνα και ανάπτυξη ενός φαρμάκου απαιτεί περίπου 10-13 χρόνια, καταλαβαίνεις ότι οι κλινικές μελέτες που διαβάζουμε για τις νέες θεραπείες σε σοβαρά και μη νοσήματα είναι «καλά νέα», δεν είναι όμως θεραπείες που είναι προσβάσιμες στον καθένα μας.
Μέσα όμως από αυτά τα καλά νέα, μπορούμε να έχουμε μια εικόνα των εξελίξεων που περιμένουμε στα επόμενα χρόνια – κι αυτές οι εξελίξεις θα είναι απτές. Από την άλλη πλευρά, οι κλινικές μελέτες δίνουν την ευκαιρία σε ασθενείς που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια να λάβουν μια θεραπεία η οποία μεν δεν έχει ακόμη έγκριση για την κυκλοφορία της, έχει όμως δοκιμαστεί ήδη στις πρώτες δύο φάσεις της μελέτης και έχει καλά αποτελέσματα. Πολλές φορές οι ασθενείς αυτοί δεν έχουν άλλες θεραπευτικές επιλογές, οπότε η συμμετοχή σε μια κλινική μελέτη μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους.
1 στα 10.000
Η ανακάλυψη και ανάπτυξη νέων φαρμάκων γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, με μόνο 1 στα 10.000 νέα μόρια που διερευνώνται να καταλήγει ως νέο φάρμακο στην αγορά.