Μια νέα εποχή επιχειρούν να ανοίξουν στη θεραπεία του καρκίνου έλληνες επιστήμονες οι οποίοι δοκιμάζουν νανοφάρμακα για τη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου.
Πρόκειται για τη νέα γενιά φαρμάκων που πηγαίνουν απευθείας στον στόχο και δεν ταλαιπωρούν τον οργανισμό με παρενέργειες. Μάλιστα αρκετά από αυτά έχουν λάβει έγκριση και κυκλοφορούν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όχι στην Ελλάδα.
Οι εξελίξεις στη νανοϊατρική «τρέχουν» με ιλιγγιώδεις ταχύτητες και τα αποτελέσματα που καταγράφονται είναι θεαματικά και πολλά υποσχόμενα.
Ως και σήμερα ο κλασικός (συμβατικός) τρόπος που γίνεται η διάγνωση και η αντιμετώπιση του καρκίνου περιλαμβάνει εφαρμογές όπως καθετηριασμούς, αξονικές τομογραφίες και χειρουργεία για την αφαίρεση του όγκου. Συνήθως ακολουθούν χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες και ό,τι αποφασίσει καλύτερο για τον ασθενή ο ογκολόγος.
Αν πάλι από τη βιοψία φανεί ότι δεν έχει αφαιρεθεί πλήρως ο όγκος (διότι δεν υπάρχει τρόπος τα καρκινικά κύτταρα να ξεχωρίσουν), θα πρέπει ο ασθενής να ξαναμπεί στο χειρουργείο. Και να συνεχίσει τη χημειοθεραπεία, η οποία δεν χτυπά μόνο τα καρκινικά κύτταρα αλλά και όποιο άλλο κύτταρο αναπτύσσεται στον οργανισμό (γι’ αυτό πέφτουν και τα μαλλιά) – φυσικά με όλες τις γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες.
«Η νανοτεχνολογία έρχεται να αλλάξει τελείως ό,τι γνωρίζουμε ως σήμερα για τη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου» λέει στα «ΝΕΑ» ο Νίκος Νικητέας, αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, ένας από τους υπευθύνους του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη νανοϊατρική κατά του καρκίνου και υπεύθυνος του Τμήματος Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ευρωκλινική Αθηνών.