Τα μέτρα για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης αναμένεται να ανακοινώσει πιθανότατα σήμερα ο υπουργός Υγείας. Τι αλλάζει για τις τσέπες των ασφαλισμένων;
Τα μέτρα για τη μεγαλύτερη διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων αναμένεται να ανακοινώσει πιθανότατα σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος όπως όλα δείχνουν σκοπεύει να συνεχίσει την επικοινωνιακή προώθηση των γενοσήμων.
Η υπουργική απόφαση που είναι έτοιμη εδώ και καιρό πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα και θα περιλαμβάνει κυρίως κίνητρα για φαρμακοποιούς και ασφαλισμένους ώστε να επιλέγουν τα γενόσημα.
Βέβαια οι ιατρικοί σύλλογοι συνεχίζουν να αντιδρούν στη δυνατότητα που δίνεται πλέον όχι στους ίδιους αλλά στους φαρμακοποιούς να επιλέγουν τελικά ποιο σκεύασμα θα καταλήξει στον ασθενή καθώς οι ίδιοι θα συνταγογραφούν μόνο με βάση τη δραστική ουσία.
Στο πλαίσιο των μέτρων του Άδωνι Γεωργιάδη με βάση την υπουργική απόφαση όσοι φαρμακοποιοί διαθέτουν γενόσημα σε ποσοστό 60% θα απαλλάσσονται από το κλιμακωτό rebate (υποχρεωτική έκπτωση).
Ταυτόχρονα οι ασθενείς θα πληρώνουν μόνο τη μισή συμμετοχή για την αγορά φαρμάκων που σήμερα προσδιορίζεται στο 25%. Αντίθετα εάν επιλέγουν τα αγοράζουν το πρωτότυπο που έχει λήξει η πατέντα του (τα πρωτότυπα που δεν έχει λήξει η πατέντα τους δε διαθέτουν αντίγραφα) τότε θα πληρώνουν όλη τη διαφορά μέχρι τη λιανική τιμή από την ασφαλιστική τιμή (τιμή αποζημίωσης).
Φραγμοί όμως μπαίνουν και στους γιατρούς οι οποίοι βάση της υπουργικής απόφασης θα μπορούν να συνταγογραφούν μόνο φάρμακα της ειδικότητάς τους.
ζητούν την απόσυρσή της
Την απόσυρση της εγκυκλίου του ΕΟΠΥΥ, καθώς και του σχετικού νόμου, για την αποκλειστική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, ζητάει εκ νέου από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).
Σε ανακοίνωσή του, ο ΠΙΣ επαναλαμβάνει τη θέση του για συνταγογράφηση και της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου παράλληλα με τη δραστική ουσία, τόσο στα σχόλια της συνταγής, όσο και στο βιβλιάριο του ασθενούς, τονίζοντας «ότι είναι καιρός να εφαρμοστεί η νομοθεσία, ώστε κανένα φάρμακο να μην χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή».
Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) από την πλευρά του επισημαίνει ότι οι γιατροί είναι εκείνοι που πρέπει να επιλέγουν το τελικό σκεύασμα που φθάνει στους ασθενείς. «Η συνταγογράφηση της εμπορικής ονομασίας του κάθε φαρμάκου, δηλαδή η επιλογή του φαρμακευτικού σκευάσματος αποτελεί ιατρική πράξη» σημειώνει ο ΙΣΑ.
Ταυτόχρονα ζητά τις μελέτες εκείνες από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων που να επιβεβαιώνουν πλήρως ποια γενόσημα είναι ασφαλή και ποια όχι αλλά και ποιες ανεπιθύμητες ενέργειες παρουσιάζει το κάθε ένα από αυτά.
iatropedia.gr