Σοκαριστικά στοιχεία για το μέγεθος της ακραίας ένδειας, που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, παρουσίασαν οι υπεύθυνοι των “Παιδικών Xωριών SOS”.
Συγκεκριμένα από 47 οικογένειες που είχαν μπει στο νέο πρόγραμμα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας (ΚΣΠΟ) το 2009 και το οποίο περιλαμβάνει υλική, ψυχολογική και εκπαιδευτική βοήθεια, σήμερα εξυπηρετούνται 844 οικογένειες (1.550 ενήλικες και 1.730 ανήλικοι) σε όλη την Ελλάδα. Δηλαδή το ποσοστό των οικογενειών που ζήτησαν βοήθεια από το πρόγραμμα από το 2009 έως σήμερα αυξήθηκε πάνω από 1690% !!!Το πρώτο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας ξεκίνησε στην Αθήνα στην περιοχή της Κυψέλης και σήμερα με την υποστήριξη του « ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας εκτός από την Αθήνα και σε 5 άλλες πόλεις της Ελλάδας και συγκεκριμένα την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Καλαμάτα και την Κομοτηνή. Οι οικογένειες που προσφεύγουν στα ΚΣΠΟ εντάσσονται σε αυτά αφού πρώτα γίνει λεπτομερής έλεγχος της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικογένεια από τους αρμοδίους του προγράμματος.
Η συμβολή των ΚΣΠΟ όσον αφορά στην υλική βοήθεια που προσφέρθηκε σε 2.500 παιδιά και ενήλικες είναι τεράστια.
Ενδεικτικά δόθηκαν περισσότερα από:
– 100.000 κουτιά γάλα – 36.000 lt λάδι
– 50 τόνους ζυμαρικά – 5.000 πάνες
– 8.000 τροφές για μωρά -10 τόνους είδη ρουχισμού.
Διατέθηκαν ακόμα φάρμακα, σαπούνια, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, απορρυπαντικά, χαρτικά, όσπρια, ρύζι, κατεψυγμένα προϊόντα, σάλτσες, δημητριακά κλπ αλλά και πετσέτες, σεντόνια, κουβέρτες, σχολικά είδη και παιχνίδια.
Γονείς και παιδιά λαμβάνουν δωρεάν ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες στην κατεύθυνση της πρόληψης (ανίχνευσης) καταστάσεων, στις οποίες τα παιδιά λειτουργούν σε δυσμενείς συνθήκες ανάπτυξης, αλλά και δωρεάν υπηρεσίες θεραπευτικού χαρακτήρα, που αφορούν στη διάγνωση και τη θεραπεία προβλημάτων παιδιών με δυσκολίες (χαμηλή αυτοεκτίμηση, μαθησιακές δυσκολίες).
Το 2012, συμβουλευτική υποστήριξη έλαβαν 834 γονείς, 180 γονείς και 227 ανήλικα παιδιά ψυχολογική υποστήριξη, 108 παιδιά υποβλήθηκαν σε λογοθεραπεία και 249 έλαβαν μαθησιακή στήριξη από το εξειδικευμένο προσωπικό του προγράμματος.
Και στα 6 Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας λειτούργησαν, επίσης, 12 ομάδες δημιουργικής απασχόλησης, με 230 παιδιά ηλικίας από 5 έως 15 ετών. Επίσης, υπήρξε συνεργασία με άλλα Σωματεία, Οργανισμούς και Κοινωνικές Υπηρεσίες για την προώθηση και επίλυση αναγκών, όχι μόνο αυτών των οικογενειών αλλά και άλλων συνανθρώπων μας. Με γνώμονα τη μεγάλη ανεργία και ύφεση, δυστυχώς προβλέπεται η ανάγκη ύπαρξης και λειτουργίας τουλάχιστον μέχρι το 2016 των 6 Κέντρων με προσπάθεια αύξησης των δυνατοτήτων τους για υποστήριξη περισσότερων οικογενειών, αλλά συγχρόνως και η προσπάθεια δημιουργίας δύο ακόμα Κέντρων σε Πάτρα και Πειραιά.