Τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) επισκέφθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.
Η δομή, η οποία αυτή την περίοδο φιλοξενεί επτά ωφελούμενες γυναίκες και 10 παιδιά, λειτουργεί με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.
Συνολικά μέσω του ΠΕΠ Αττικής, η Περιφέρεια χρηματοδοτεί 10 φορείς για την υλοποίηση – λειτουργία ισάριθμων δράσεων, με προϋπολογισμό 9.490.729 ευρώ.
Μέχρι σήμερα, μέσω των συγκεκριμένων δράσεων, έχουν προσφερθεί υπηρεσίες σε πάνω από 5.500 γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση.
Ωφελούμενες από την παρέμβαση είναι οι γυναίκες που έχουν υποστεί και υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή / και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμεΑ, άνεργες κ.λπ.) με τα παιδιά τους, οι οποίες χρήζουν φιλοξενίας στους ξενώνες.
Δεν τίθεται κατ’ αρχήν περιορισμός ως προς τη γεωγραφική προέλευση των ωφελούμενων γυναικών, καθώς προτεραιότητα έχει η εξασφάλιση προστατευμένου περιβάλλοντος σε ασφαλή περιοχή, ανάλογα με την εκτίμηση της επικινδυνότητας της περίπτωσης.
Παρούσα στην επίσκεψη του περιφερειάρχη ήταν η αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μ. Κουρή, η περιφερειακή σύμβουλος για θέματα της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Π. Λεονάρδου κι ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης.
Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκαν ο γενικός διευθυντής του ΕΚΚΑ Γιώργος Χανδάνος και η αν. προϊσταμένη του ξενώνα Αττικής ΕΚΚΑ Μαργαρίτα Μπαρμακέλη, οι οποίοι τον ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις της δομής και τον ενημέρωσαν για τις υπηρεσίες που παρέχονται.
Ο περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τις γυναίκες που φιλοξενούνται και να μοιράσει χριστουγεννιάτικα δώρα στις ίδιες και τα παιδιά τους.
Σε δηλώσεις του, συνεχάρη τη διοίκηση και το προσωπικό της δομής «για το εξαιρετικό έργο που επιτελούν και τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν σε όλες αυτές τις γυναίκες και τα παιδιά τους, που έχουν έρθει αντιμέτωπες με την ωμή βία και έχουν βιώσει φόβο και απόρριψη.
Σε όλες αυτές τις γυναίκες θέλω να στείλω ένα ηχηρό μήνυμα, πως δεν είναι μόνες τους.
Η Περιφέρεια Αττικής, μέσω συγκεκριμένων δράσεων με κοινωνικό πρόσημο, θα συνεχίσει να είναι έμπρακτα στο πλευρό τους, με στόχο να νιώθουν ασφαλείς και προστατευμένες αλλά και να στηριχθούν προκειμένου να είναι σε θέση να επανενταχθούν στην κοινωνία».
Στόχος των ξενώνων φιλοξενίας είναι να παρέχει στις γυναίκες και στα παιδιά τους φιλοξενία και πολλαπλή στήριξη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό καθώς και την υποστήριξη για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, όταν απαιτείται.
Κατά τη διάρκεια της προσωρινής παραμονής των γυναικών στους ξενώνες, παρέχεται στέγη, διατροφή, ιματισμός, ιατροφαρμακευτική και υγειονομική φροντίδα, συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη σε ατομικό, ομαδικό και οικογενειακό επίπεδο, δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά των φιλοξενουμένων, εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες και παιδιά, ενισχυτική διδασκαλία για την μελέτη των σχολικών μαθημάτων και νομική καθοδήγηση.
Επιπλέον, στις φιλοξενούμενες και τα παιδιά τους παρέχονται υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης στο πλαίσιο της εκάστοτε εφαρμοζόμενης κρατικής κοινωνικής πολιτικής και θα διασυνδέονται με αρμόδιους φορείς ώστε να επιτευχθεί, το συντομότερο δυνατόν, ο απώτερος στόχος της αποκατάστασής τους.
Η δράση που υλοποιεί το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) αφορά στην αναβάθμιση και λειτουργία ξενώνα για γυναίκες – θύματα βίας σε όλες τις μορφές και των παιδιών τους, σε κτηριακές υποδομές του ΕΚΚΑ δυναμικότητας 24 κλινών στον νομό Αττικής, καθώς και σε μια πρόσθετη πιλοτική εφαρμογή δράσεων για τις ωφελούμενες όπως: εκμάθηση γλώσσας, δημιουργική απασχόληση, υποστήριξη στο μητρικό ρόλο, συμβουλευτική για προώθηση στην απασχόληση, παροχή φύλαξης για διασφάλιση προστασίας σε συνθήκες καταφυγίου, παροχή συνεχούς φροντίδας για διασφάλιση κλίματος ασφάλειας και λειτουργικότητας κλπ.
Ο προϋπολογισμός καλύπτει δαπάνες αμοιβών προσωπικού 10 ατόμων με ειδικότητες κοινωνικών λειτουργών, παιδαγωγού, διοικητικού υπαλλήλου και γενικού βοηθητικού προσωπικού.
Μέχρι το τέλος του 2020 είχαν δεχθεί υπηρεσίες 193 ωφελούμενες.