Αντιμέτωποι με μια σειρά διοικητικών προστίμων και κυρώσεων είναι οι ασυνείδητοι οδηγοί που πετούν αναμμένο τσιγάρο από αυτοκίνητο, μια ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει στην πρόκληση πυρκαγιάς. Το ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότητα ύστερα από την είδηση προστίμου που επέβαλλε η Πυροσβεστική στη Χαλκιδική. Όπως ανακοινώθηκε, ο εν λόγω άνδρας οδηγούσε στην περιοχή της Κρυοπηγής, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και πέταξε ένα αναμμένο τσιγάρο από το αυτοκίνητό του. Πυροσβέστες που έκαναν περιπολία στο σημείο αντιλήφθηκαν την ενέργειά του και του «έριξαν» πρόστιμο ύψους 400 ευρώ. Είναι όμως μόνο η Πυροσβεστική αρμόδια για την επιβολή προστίμου στην περίπτωση απόρριψης τσιγάρου από το αυτοκίνητο; Και ποια άλλα πρόστιμα και κυρώσεις προβλέπονται για το συγκεκριμένο αδίκημα;
Ρίψη τσιγάρου από αυτοκίνητο: Τι προβλέπει ο νόμος
Η πλέον αρμόδια για αυτούς τους ελέγχους είναι η Τροχαία, αν και η συγκεκριμένη παράβαση μπορεί να επιβεβαιωθεί και από άλλη αστυνομική υπηρεσία (Άμεση Δράση κ.ό.κ.). Σαφής αναφορά στο αδίκημα της απόρριψης τσιγάρου από αυτοκίνητο γίνεται στον νόμο 4530 του 2018, με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών και άλλες διατάξεις».
Στην παράγραφο ε) του άρθρου 29 επισημαίνεται ότι:
«οι οδηγοί πάσης φύσεως οχημάτων που απορρίπτουν εκτός του οχήματός τους αντικείμενα ή ουσίες που ρυπαίνουν ή που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά ή ατύχημα, όπως τσιγάρα, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από το βεβαιούντα την παράβαση, για εξήντα (60) ημέρες»
Τα κλιμακούμενα πρόστιμα της Πυροσβεστικής
Σε ό,τι αφορά την Πυροσβεστική, το πλαίσιο για το αδίκημα της απόρριψης τσιγάρου από αυτοκίνητο καλύπτεται από την 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη με θέμα «Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας» (ΦΕΚ 2233/Β/11-6-2020).
Η Βάση Προστίμου γι’ αυτό το αδίκημα είναι τα 150 ευρώ. Παρά ταύτα, η Πυροσβεστική Διάταξη προβλέπει πρόστιμα τα οποία κλιμακώνονται ανάλογα με την κατηγορία κινδύνου, δηλαδή τον γνωστό χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Στο άρθρο 4 εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται το πρόστιμο. Ο μαθηματικός τύπος είναι ο εξής:
Π = (ΒΠ1 + ΒΠ2 + …+ ΒΠν) * ΣΒ
Αυτό σημαίνει ότι προστίθενται οι Βάσεις Προστίμου -δηλαδή το ελάχιστο επιβαλλόμενο ποσό- και στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται με τον Συντελεστή Βαρύτητας προστίμου ανά κατηγορία κινδύνου.