Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ των Παιδικών Χωριών SOS και του Δήμου Μυτιλήνης για τη λειτουργία Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.
Αυτή η σύμπραξη αλληλεγγύης έρχεται να στηρίξει περισσότερες από 300 οικογένειες που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας Covid-19, την πολυετή οικονομική ύφεση, καθώς και τις πρωτόγνωρες κοινωνικές συνθήκες που έχει κληθεί να διαχειριστεί τα τελευταία έξι χρόνια η τοπική κοινωνία, εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.
Τα Παιδικά Χωριά SOS, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από τη σημαντική μείωση των δωρεών το τελευταίο έτος λόγω της πανδημίας, συνεχίζουν απρόσκοπτα τη δράση τους για τη στήριξη οικογενειών, που βρίσκονται σε ανάγκη, ενώ πολλές από αυτές θεωρούνται πλέον μακροχρόνια άνεργες, με όποιες αρνητικές συνέπειες για τη συνοχή τους έχει αυτό.
Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας της Μυτιλήνης που θα ξεκινήσει να λειτουργεί άμεσα, είναι το δέκατο κατά σειρά Κέντρο των Παιδιών Χωριών SOS στην Ελλάδα.
Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας θα παρέχει συμβουλευτική γονέων, ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και γονέων, ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, λογοθεραπεία, ειδική αγωγή σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, ψυχοπαιδαγωγικές δραστηριότητες και δημιουργική απασχόληση.
Παράλληλα, τα παιδιά ηλικίας 8 έως 15 ετών θα υποστηρίζονται και μαθησιακά για την κάλυψη των απαιτήσεων του σχολικού τους προγράμματος.
Η λειτουργία του νέου Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας για τα επόμενα τρία χρόνια καλύπτεται αποκλειστικά με δωρεά από την Αυστριακή Κυβέρνηση.
Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, ευχαρίστησε τα Παιδικά Χωριά SOS, μέσω των εκπροσώπων του, για το κοινωνικό πρόσωπο που έχουν επιδείξει έως τώρα, τονίζοντας ότι ο Δήμος Μυτιλήνης και ο ίδιος προσωπικά θα σταθούν αρωγοί σε κάθε μελλοντική κίνησή τους, που θα έχει στόχο την ουσιαστική βοήθεια στα παιδιά, καθώς και τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης.
Η Πρέσβης της Αυστρίας ,Hermine Poppeller, που ήταν παρούσα κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχής που εκπροσωπεί την Αυστριακή Κυβέρνηση, η οποία χρηματοδοτεί αυτό το πρόγραμμα στο πλαίσιο υποστήριξης ευάλωτων οικογενειών και των παιδιών τους.
Η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. των Παιδικών Χωριών SOS, Αλεξάνδρα Κοντέλλη, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυτιλήνης για την εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια και, πολύ περισσότερο, γιατί μέσω της υπογραφής αυτού του Μνημονίου θα υπάρξει ακόμα πιο στενή συνεργασία με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Μυτιλήνης.
Έτσι, θα δοθεί η δυνατότητα στα Παιδικά Χωριά SOS να υποστηρίξουν περισσότερες από 300 οικογένειες και τα παιδιά τους, που αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικές και εκπαιδευτικές δυσκολίες.
Επίσης, ευχαρίστησε την Αυστριακή Κυβέρνηση και την Πρέσβη της Αυστρίας για την τόσο σημαντική απόφαση να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στη Μυτιλήνη για τα επόμενα τρία χρόνια.
Notetoeditors:
Τα Παιδικά Χωριά SOS λειτουργούν Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας σε άλλες εννέα πόλεις της Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Αθήνα, στο Ηράκλειο, στη Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα, στην Καλαμάτα, στην Κομοτηνή, στην Πάτρα, στον Πειραιά και στις Σάπες Ροδόπης.
Στόχος είναι η ενδυνάμωση των οικογενειών σε κρίση και η αποκατάσταση της ικανότητάς τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινότητας, με τις δικές τους δυνάμεις και να αποτελέσουν ένα ασφαλές περιβάλλον φροντίδας για τα παιδιά.
Μέχρι σήμερα, 14.500 οικογένειες έχουν υποστηριχθεί από τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, ενώ παράλληλα έχουν δημιουργηθεί 150 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες αφορούν κατά 90% επιστημονικό προσωπικό.
Λίγα λόγια για τα Παιδικά Χωριά SOS
Με εκτενή δράση σε 136 χώρες και 70 χρόνια εμπειρίας σε προγράμματα πρόληψης, οικογενειακής φροντίδας εναλλακτικού τύπου και υποστηριζόμενης ανεξάρτητης διαβίωσης, τα Παιδικά Χωριά SOS είναι ηγετικός φορέας προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών παγκοσμίως, με έμφαση στα παιδιά που έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν την οικογένειά τους.
Στην Ελλάδα, τα Παιδικά Χωριά SOS ιδρύθηκαν το 1975.
Έχοντας ως στόχο κάθε παιδί να μεγαλώνει σε μια οικογένεια υλοποιούν προγράμματα και δράσεις σε τρεις άξονες:
(α) Ενδυνάμωση Οικογένειας, με 9 Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και 6 Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα και στόχο την αποκατάσταση των δυσλειτουργιών στο εσωτερικό της οικογένειας και την αποτροπή του κινδύνου απομάκρυνσης των παιδιών από το πλαίσιό της,
(β) Προώθηση της Αναδοχής, σε συνεργασία με 5 Περιφέρειες στην Ελλάδα, και
(γ) Εναλλακτική Φροντίδα με 4 Παιδικά Χωριά SOS, 2 Στέγες Νέων και τον Ξενώνα Βρεφών SOS για παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να μεγαλώσουν με τη βιολογική οικογένειά τους.
Η Διεθνής Ένωση των Παιδικών Χωριών SOS είναι σταθερός συνομιλητής και εταίρος, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κράτη μέλη της, όσο και σε διεθνείς πρωτοβουλίες και συνεργασίες όπως η καμπάνια Opening Doors for Europe.