Την ανάγκη άμεσης επίλυσης των προβλημάτων που δημιουργούν καθυστερήσεις στον τομέα των Κλινικών Ερευνών, ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο το υψηλής ποιότητας επιστημονικό προσωπικό της Ελλάδας, επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης κλινικές μελέτες στην Ελλάδα: Γιατί δεν επιταχύνουμε;», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).
Ο κ. Γεωγιάδης επεσήμανε ότι, «αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης η επίλυση των ζητημάτων τεχνικής φύσεως που στο παρελθόν είχαν δημιουργήσει καθυστερήσεις στο πλαίσιο των κλινικών μελετών».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Δημήτρη Λιντζέρης, αναφερόμενος στις κλινικές μελέτες ως εργαλείο επιστημονικής, οικονομικής και ιατρικής ανάπτυξης, απέδωσε στην ελληνική νοοτροπία την ασυνεννοησία ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, τονίζοντας ότι λείπει ο τρόπος επίτευξης του αποτελέσματος.
Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου παραδέχτηκε ότι «η Ελλάδα διαθέτει όλα τα εχέγγυα και βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή από άποψη ακαδημαϊκής κατάρτισης των ερευνητών της, αλλά στερείται εμπειρίας σε επίπεδο Αρχών και Επιτροπών του ΕΟΦ και της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας στην αξιολόγηση, έγκριση και παρακολούθηση των κλινικών μελετών».
Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος Φρουζής, υπενθύμισε ότι «η κλινική έρευνα δημιουργεί και προσφέρει εξειδικευμένη απασχόληση, εισάγει και ενσωματώνει στο ελληνικό αναπτυξιακό πρότυπο τη διεθνή τεχνογνωσία. Με τα κατάλληλα οικονομικά, φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα, καθώς και με τη σύνδεση των Πανεπιστημίων με την έρευνα θα έχουμε εντυπωσιακές επιδόσεις.
Εντούτοις, η χώρα μας παραμένει μη ανταγωνιστική στο πλαίσιο των πολυεθνικών προγραμμάτων, κυρίως λόγο των καθυστερήσεων στην έναρξη και υλοποίηση των κλινικών μελετών.
Πλέον το όραμα για ετήσια έσοδα από επενδύσεις στην κλινική έρευνα της τάξης των 300 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, μοιάζει ουτοπικό. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως το 2013 τα έσοδα δεν αυξήθηκαν σε σχέση με το ‘φτωχό’ σε κλινική έρευνα 2012, ενώ για το 2014 από τα όσα μπορούμε να γνωρίζουμε από πλευράς εγκρίσεων, τα κεφάλαια υπολογίζονται σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα».
Ο κ. Φρουζής απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας σε όλους τους φορείς καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε «αυτό που απαιτείται είναι η στενή συνεργασία όλων των παραγόντων, ώστε να βρεθούν συναινετικές λύσεις που θα αναδείξουν το δυναμικό της χώρας και θα την καταστήσουν αξιόπιστο ευρωπαίο εταίρο.
Στόχος του ΣΦΕΕ και όλων των φαρμακευτικών εταιριών-μελών του είναι η ανάδειξη της χώρας μας σε κέντρο διεξαγωγής κλινικών μελετών με διεθνή απήχηση που θα δώσει νέα πνοή και ώθηση τόσο στη Δημόσια υγεία όσο και την Εθνική Οικονομία».
www.health.in.gr