Η Ορθοβιολογία είναι ένας σύγχρονος ερευνητικός κλάδος ο οποίος χρησιμοποιεί αυτόλογα βιοϋλικά, υλικά δηλαδή προερχόμενα από τον ίδιο τον οργανισμό, αξιοποιώντας με αυτόν τον τρόπο την ικανότητα αυτοϊασης και ανάπλασης του ανθρωπίνου σώματος.
Η πλέον εξελιγμένη τεχνική μέθοδος γνωστή ως PRP (Platelet Rich Plasma) δηλαδή πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια, είναι μία από τις πιο σύγχρονες και ευρέως χρησιμοποιούμενες θεραπείες με ποικίλες εφαρμογές.
Εκτός από τη Δερματολογία η μέθοδος PRP εφαρμόζεται και σε πλήθος άλλων Ιατρικών Ειδικοτήτων όπως:
-Ορθοπαιδική,
-Γενική Χειρουργική,
-Οδοντιατρική,
-χρόνια έλκη και,
-κατακλίσεις
Ο αυτόλογος βιολογικός παράγοντας PRP, περιγράφηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του ’70 με διάφορα συνώνυμα όπως γέλη αιμοπεταλίων.
Πρόκειται λοιπόν για μία παλαιά σε λογική, αλλά εξελιγμένη στην τεχνική μέθοδο, πολλά υποσχόμενη, με ευρύ φάσμα εφαρμογών.
Η επιτυχία του PRP έγκειται στη συγχώνευση τεχνολογίας αιχμής και φυσικής ικανότητας του σώματος για ανάπλαση.
Η φιλοσοφία της θεραπείας PRP βασίζεται στην αρχή της δράσης των αιμοπεταλίων, τα οποία μετά από ένα τραυματισμό του δέρματος αρθροίζονται στην περιοχή του τραυματισμού, απελευθερώνοντας ειδικούς αυξητικούς παράγοντες.
Αυτές οι εξειδικευμένες πρωτεΐνες ρυθμίζουν τη φλεγμονώδη αλληλουχία και κατευθύνουν τη διαδικασία της επούλωσης.
Επομένως, κατά την εφαρμογή του PRP, τα αιμοπετάλια λειτουργούν ως ένα αντιμικροβιακό πλέγμα έναντι σε κάθε τραυματισμό του δέρματος, δρώντας καταλυτικά στην αναγέννησή του.
–Ποιες είναι οι ενδείξεις της PRP θεραπείας – Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται το PRP;
Στη Δερματολογία το PRP εφαρμόζεται με εμφανή αποτελέσματα σε όλο το πρόσωπο, το λαιμό και το ντεκολτέ και έχει ενδείξεις στις ακόλουθες δερματολογικές καταστάσεις:
- Πρόληψη της γήρανσης του δέρματος
- Εγκατεστημένες ρυτίδες προσώπου ( εξάλειψη των λεπτών ρυτίδων – βελτίωση των πιο βαθιών και μόνιμων).
- Ουλές και σημάδια ακμής ιδιαίτερα μετά από χρήση ισοτρετινοϊνης (βιταμίνης Α από το στόμα).
- Φωτογήρανση – Δερματική ελάστωση
- Τριχόρροια. Στην περίπτωση αυτή η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP δρα καταλυτικά στον περιορισμό του ρυθμού της τριχόπτωσης, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας του τριχωτού της κεφαλής.
Ποια είναι η διαδικασία εφαρμογής του PRP;
Κατά την εφαρμογή της PRP μεσοθεραπείας, μικρή ποσότητα αίματος ( 20-50 ml ) λαμβάνονται από το Δερματολόγο και από περιφερική φλέβα του ασθενούς.
Στη συνέχεια το αίμα τοποθετείται σε ειδικά φιαλίδια με αντιπηκτικό.
Ακολουθεί η φυγοκέντρηση που ολοκληρώνεται σε 2 στάδια.
Αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας PRP είναι η συλλογή αιμοπεταλίων σε μικρό όγκο τα οποία υφίστανται ειδική επεξεργασία, με τελικό προϊόν το συμπυκνωμένο πλάσμα του ασθενούς, σε συνδυασμό με τον ορό του αίματος (λευκά κύτταρα), τα οποία ενεργοποιούνται πριν χρησιμοποιηθούν.
Στη συνέχεια εγχύονται τοπικά στο πρόσωπο με τη γνωστή μέθοδο της μεσοθεραπείας.
Το PRP είναι μία ανώδυνη διαδικασία, που διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά, αξιοποιώντας όλους τους αυξητικούς παράγοντες που διαθέτει ο ίδιος ο οργανισμός, σε συμπυκνωμένη μορφή.
Έτσι το PRP προσδίδει στο δέρμα μία εξαιρετική ώθηση για ανάπλαση.
Στο τέλος της θεραπείας PRP λαμβάνεται το υλικό του πλάσματος που είναι φτωχό σε αιμοπετάλια και με αυτό καλύπτεται όλο το δέρμα του προσώπου, του λαιμού και του ντεκολτέ.
Με τον τρόπο αυτό στο τέλος της συνεδρίας με PRP καταπραΰνεται άμεσα η επιδερμίδα, ενώ παράλληλα δίνεται στο πρόσωπο ένα lift effect κάνοντας το να φαίνεται αισθητά αναζωογονημένο.
Η μέθοδος PRP μπορεί να επαναληφθεί για 1-2 φορές ακόμα μέσα σε διάστημα 3 μηνών προκειμένου να γίνει η πλήρης εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της.
Η ενέσιμη θεραπεία PRP δεν απαιτεί υψηλό κόστος για τη χρήση της, δεν προκαλεί αλλεργίες, δεν έχει επιπλοκές, δεν αφήνει σημάδια και μπορεί να εφαρμοστεί στο ιατρείο σε λίγα μόλις λεπτά.
Συνοψίζοντας, θα μπορούσαμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η μέθοδος αυτόλογης μεσοθεραπείας PRP έχει ήδη δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα στους ασθενείς εκείνους που δε θέλουν να κάνουν χρήση ή έγχυση στο δέρμα τους εξωγενών προϊόντων (Botox – Υαλουρονικό οξύ).
Όμως η μέθοδος PRP μπορεί πολύ εύκολα να συνδυαστεί με αυτά για μέγιστα αποτελέσματα, δίνοντας έτσι στον ασθενή τη δυνατότητα επιλογής της θεραπευτικής του πορείας.