Το δέρμα στην περιοχή κάτω από τα μάτια είναι το πιο ευαίσθητο σημείο σε όλο το πρόσωπο και γενικά σε όλο το σώμα, όσον αφορά το δέρμα. Όπως και όλα τα υπόλοιπα σημεία του σώματος έτσι και αυτό όσο μεγαλώνουμε γερνάει και αλλοιώνεται.
Γι’ αυτό χρειάζεται και ιδιαίτερη φροντίδα αφού οι ρυτίδες σε αυτό το σημείο είναι πιο έντονες και υπάρχουν και οι ανεπιθύμητοι σε όλους μας μαύροι κύκλοι. Επίσης, η ηλιακή ακτινοβολία παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση βλαβών στη συγκεκριμένη περιοχή.
Τα μάτια και η περιοχή κάτω από αυτά είναι ο καθρέφτης μας καθώς αυτή θα προσέξει κάποιος όταν μας κοιτάει. Για το λόγο αυτό πρέπει να την προσέχουμε και να την περιποιούμαστε με καλλυντικά κατάλληλα για την περιοχή αυτή και με διάφορες θεραπείες.
Αυτες είναι οι πιο χρήσιμες και αποδοτικές συμβουλές:
1. Αντηλιακό
Να προτιμάτε κρέμες ματιών που περιέχουν μεγάλο δείκτη προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία. Με τον τρόπο αυτό περιποιείστε την περιοχή αυτή προσφέροντας ένα απαλό και λαμπερό δέρμα και παράλληλα προλαμβάνετε την πρόωρη γήρανση που προκαλεί ο ήλιος.
2. Προϊόντα κατάλληλα για την περιοχή των ματιών
Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε προϊόντα που είναι κατάλληλα για τη συγκεκριμένη περιοχή και όχι τα ίδια με αυτά για το υπόλοιπο πρόσωπο. Αυτό γίνεται γιατί τα μάτια είναι ευαίσθητα και πρέπει να εφαρμόζονται ειδικά προϊόντα για να μην ερεθίζουν τα μάτια και την περιοχή κάτω από αυτά.
Να αποφεύγετε προϊόντα με λάδι γιατί κλείνουν τους πόρους και να επιλέγετε συστατικά όπως η ρετινόλη, η καφεΐνη, haloxyl και ενυδατικά συστατικά γιατί αυτά βοηθάνε στον αποχρωματισμό, το πρήξιμο και καταπολεμούν τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.
3. Μασάζ
Το μασάζ κάνει θαύματα καθώς συμβάλει στον περιορισμό των ρυτίδων, των μαύρων κύκλων και των οιδημάτων της περιοχής.
4. Απαλές κινήσεις
Η περιοχή κάτω από τα μάτια είναι 6-10 φορές λεπτότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές του προσώπου και άρα είναι αρκετά πιο ευαίσθητη. Οπότε θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτική, να μην τρίβετε ή τραβάτε την περιοχή γιατί μπορεί να επηρεαστεί η δομή της.
5. Ενυδάτωση
Ένα ενυδατωμένο δέρμα έχει ελαστικότητα, μειώνοντας έτσι την εμφάνιση ρυτίδων και χαλάρωσης. Η περιοχή κάτω από τα μάτια δε διαθέτει σμηγματογόνους αδένες οι οποίοι κρατούν το δέρμα ενυδατωμένο με αποτέλεσμα να εμφανίζει πιο εύκολα ξηρότητα. Έτσι, η συγκεκριμένη περιοχή χρειάζεται περισσότερη ενυδάτωση και δεν πρέπει να αποφεύγεται. Όταν συμβαίνει αυτό χάνεται η ελαστικότητα του δέρματος και εμφανίζονται ρυτίδες.
6. Καλός και ποιοτικός ύπνος
Η έλλειψη ύπνου φαίνεται στην περιοχή των ματιών καθώς εμφανίζονται αμέσως μαύροι κύκλοι και σακούλες. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κοιμάστε τουλάχιστον οκτώ ώρες κάθε βράδυ.
7. Καλό ντεμακιγιάζ
Δεν πρέπει να κοιμάστε με το μακιγιάζ αλλά να το αφαιρείτε προσεκτικά με ένα ειδικό προϊόν κατάλληλο για την περιοχή αυτή. Αν δεν αφαιρεθεί το μακιγιάζ δημιουργούνται προβλήματα στην περιοχή, ένα από αυτά είναι οι μαύροι κύκλοι. Επίσης, τα καλλυντικά προκαλούν ρυτίδες γιατί δεν αφήνουν το δέρμα να οξυγονωθεί.
Σπιτικές θεραπείες
1. Μάσκα για μαύρους κύκλους
Υλικά
- 2 κουταλιές τζελ αλόης
- 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο μέντας
- 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο χαμομήλι
Αν δεν έχετε αιθέρια έλαια χρησιμοποιήστε αφέψημα από ένα κουταλάκι το καθένα. Βάλτε στην κατάψυξη το μείγμα για 10 λεπτά και στη συνέχεια εφαρμόστε το κάτω από τα μάτια για 10 λεπτά. Τέλος, αφαιρέστε το με χλιαρό νερό. Μπορείτε να κάνετε αυτή τη μάσκα 2-3 φορές την εβδομάδα.
2. Θεραπεία με αγγούρι για μαύρους κύκλους
Τοποθετήστε φέτες αγγουριού (κατά προτίμηση παγωμένες) κάτω από τα μάτια για 10 λεπτά. Το αγγούρι περιέχει βιταμίνη C η οποία έχει λευκαντική δράση.
3. Θεραπεία για τα πρησμένα ματιά
Βάλτε στο ψυγείο φακελάκια από τσάι ή χαμομήλι για 10 λεπτά. Στη συνέχεια εφαρμόστε τα σε κλειστά μάτια για 10 περίπου λεπτά. Το τσάι περιέχει τανίνη η οποία περιορίζει αρκετά το πρήξιμο.
4. Κομπρέσες με ροδόνερο
Βουτήξτε δύο δίσκους ντεμακιγιάζ σε ροδόνερο και τοποθετήστε τις στην περιοχή κάτω από τα μάτια για 15 λεπτά. Αν το επαναλαμβάνετε τακτικά θα δείτε δείτε σίγουρα αποτελέσματα.
5. Μασάζ με τζελ αλόης
Εφαρμόστε κάτω από τα μάτια λίγο τζελ αλόης και κάντε για περίπου 1 λεπτό μασάζ. Στη συνέχεια αφήστε το για 10 λεπτά και αφαιρέστε το με ένα υγρό βαμβάκι.