Μία νέα έρευνα δείχνει ότι η εξωτερική ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει την αύξηση ή τη μείωση του καφέ λίπους. Όσο πιο κρύες οι εξωτερικές συνθήκες τόσο πιο πολύ αυξάνεται το καφέ λίπος, όσο πιο ζεστές τόσο πιο πολύ μειώνεται το εν λόγω λίπος.
Το καφέ λίπος είναι ένα ξεχωριστό είδος λίπους που χρησιμοποιεί ενέργεια για να παράγει ζέστη. Είναι υπεύθυνο για να κρατάει ζεστά τα μωρά και τα μικρά ζώα και έχει φανεί ότι τα ζώα που έχουν περίσσεια καφέ λίπους δεν κινδυνεύουν από διαβήτη και παχυσαρκία. Το πώς ακριβώς λειτουργεί στην περίπτωση των ανθρώπων δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως.
Ο Δρ. Paul Lee, ενδοκρινολόγος από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Garvan, στο Σίδνεϋ, πρόσφατα ανέλαβε την έρευνα σχετικά με την επίδραση στους ανθρώπους της χρόνιας έκθεσης στο κρύο (ICEMAN study). Προηγούμενες έρευνες του ίδιου έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με αρκετό καφέ λίπος τείνουν να είναι αδύνατοι και να έχουν πιο χαμηλά επίπεδα ζαχάρου στο αίμα.
Για την έρευνα 5 υγιείς άνδρες για 4 μήνες, ζούσαν καθημερινά κανονικά τη ζωή τους και το βράδυ επέστρεφαν σε ένα Κέντρο όπου πέρναγαν τουλάχιστον 10 ώρες σε ένα δωμάτιο με ελεγχόμενη θερμοκρασία.
Τον πρώτο μήνα η θερμοκρασία των δωματίων ήταν οι 24 βαθμοί Κελσίου, κατά τους οποίους ο οργανισμός δεν χρειάζεται να δουλέψει για να παράγει ή να χάσει θερμότητα. Τον δεύτερο μήνα έριξαν τη θερμοκρασία στους 19 βαθμούς, και την ανέβασαν ξανά στους 24 για τον τρίτο μήνα, ενώ την έφτασαν στους 27 τον τέταρτο μήνα.
Στο τέλος του κάθε μήνα οι συμμετέχοντες υπέστησαν μία λεπτομερή «θερμική μεταβολική εκτίμηση». Επίσης, με ειδικό pet scan οι ειδικοί μετρούσαν το ποσοστό του καφέ λίπους. Αυτό που φάνηκε ήταν ότι το καφέ λίπος αυξήθηκε τον κρύο μήνα και μειώθηκε τον ζεστό.
Επίσης, παρατηρήθηκε ότι όταν το καφέ λίπος ήταν υψηλό υπήρχε μεγαλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη πράγμα που σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες χρειάζονταν λιγότερη ινσουλίνη μετά από ένα μεγάλο – πλούσιο γεύμα ώστε να ξαναέλθει το ζάχαρό τους στα φυσιολογικά επίπεδα (έκαιγαν δηλαδή ευκολότερα ό,τι έτρωγαν).
Πηγή: vita.gr