Το πρώτο φετινό κύμα καύσωνα απροσδιόριστης χρονικής διάρκειας έρχεται από την Τετάρτη στη χώρα μας, όπου σε τοπικό επίπεδο σε κάποιες περιοχές της χώρας, ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 41 και 42 βαθμούς Κελσίου!
Θα είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι λόγω των υψηλών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος θα το σκεφτούν πολύ πριν ανάψουν τα αιρκοντίσιον.
Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ο καυτός ήλιος αλλά και η ασφυκτική ζέστη κυριαρχούν στα 10 πιο «καυτά» μέρη του πλανήτη, όπου η λέξη «δροσιά» αποτελεί μια εντελώς άγνωστη έννοια!
Συχνά μόνο λίγα άγρια ζώα αλλά και μερικά φυτά που αντέχουν στην ξηρασία αποτελούν τους μόνους «κατοίκους», ενώ σε όσες από τις περιοχές διαμένουν κάποιοι άνθρωποι η καθημερινότητά τους είναι κάθε άλλο παρά εύκολη, αφού το «κλιματικό ψήσιμο» είναι γι’ αυτούς αναπόφευκτο!
10. Μάλι, Αφρική
Η θερμοκρασία φτάνει συχνά στους 43,5 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που κάνει πολύ δύσκολη τη διαβίωση των ανθρώπων. Αν και η χώρα είναι κατά βάση αγροτική, οι καλλιέργειες επηρεάζονται από τη μεγάλη ζέστη, με αποτέλεσμα η χώρα να περνάει μεγάλες περιόδους οικονομικής ύφεσης. Το Μάλι είναι μία από τις πιο φτωχές χώρες της Δυτικής Αφρικής, παρόλους τους φυσικούς πόρους που διαθέτει, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού και του ουρανίου, με το ζεστό κλίμα να επιδεινώνει την κατάσταση.
9. Αριζόνα, ΗΠΑ
Μία από τις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ και η 16η πιο πυκνοκατοικημένη στη χώρα, η Αριζόνα χαρακτηρίζεται ως «καυτή πόλη», με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 42 βαθμούς Κελσίου. Παρόλα αυτά οι χειμερινές χιονοπτώσεις στις οροσειρές που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της πολιτείας συντελούν κατά πολύ στο να ξεφεύγουν κάπως οι κάτοικοι από το διαρκές «ψήσιμο»!
8. Έρημος Καλαχάρι, Νότια Αφρική
Κάθε χρόνο η έρημος Καλαχάρι «χτυπά» θερμοκρασίες πάνω από 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι βροχοπτώσεις φτάνουν πλέον μόλις τα 3 εκατοστά ετησίως! Παλιότερα, στην έρημο αυτή υπήρχε αρκετό νερό που σχημάτιζε μικρά ποτάμια, κατά μήκος των οποίων ζούσαν πολλά άγρια ζώα. Σήμερα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, η μείωση του ζωικού πληθυσμού στην περιοχή είναι ραγδαία.
7. Tirat Tsvi, Ισραήλ
Σε ένα από τα πιο καυτά μέρη του πλανήτη, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 47 βαθμούς Κελσίου, βασικά χαρακτηριστικά αποτελούν το βραχώδες έδαφος και οι περίοδοι μεγάλης και αφόρητης ξηρασίας. Η εν λόγω περιοχή αποτελεί τόπο κατοικίας μιας μερίδας φανατικών πιστών Ισραηλινών, ενώ λόγω της μεγάλης ζέστης οι επισκέπτες είναι ελάχιστοι.
6. Τυνησία, Αφρική
Όποιος επισκεφθεί την Τυνησία για πρώτη φορά, σύντομα θα διαπιστώσει για ποιο λόγο το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού καλύπτει με ρούχα το σώμα του καθόλη τη διάρκεια της μέρας. Ο ήλιος είναι καυτός και η ζέστη αφόρητη, ενώ οι θερμοκρασίες φτάνουν μέχρι και τους 50 βαθμούς Κελσίου σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας καλύπτεται από την έρημο Σαχάρα, ενώ το υπόλοιπο από καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τροπικά δάση. Παρά το γεγονός ότι η Τυνησία είναι απίστευτα ζεστή χώρα, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τους Ευρωπαίους.
5. Dallol, Αιθιοπία
Ως ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη της γης, το Dallol «χτυπά» νούμερα πάνω από 53 βαθμούς Κελσίου! Σε αυτό συντελεί και η παρουσία πολλών θερμών πηγών αλλά και ενός ηφαιστείου στην περιοχή, οι καυτοί ατμοί των οποίων -σε συνδυασμό με τη μυρωδιά από το θειάφι- κάνουν την παραμονή εκεί σχεδόν αδύνατη.
4. Oodnadatta, Αυστραλία
Η Αυστραλία είναι γνωστή για τις κοσμοπολίτικες πόλεις της και έτσι δεν αποτελεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καν ακούσει το όνομα «Oodnadatta». Πρόκειται για την τέταρτη πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο, όπου κατοικούν περίπου 8.000 άτομα, αντιμετωπίζοντας καθημερινά θερμοκρασίες της τάξης των 55 βαθμών Κελσίου.
3. El Azizia, Λιβύη
Η πόλη El Azizia είναι η πρωτεύουσα της περιοχής Jafara στη Λιβύη και απέχει μόλις 40 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Αν και οι θερμοκρασίες είναι γενικά υψηλές σε όλη τη διάρκεια του έτους, υπάρχουν φορές που ο υδράργυρος ξεπερνά κάθε όριο, προσεγγίζοντας τους 57 βαθμούς Κελσίου. Η πόλη έχει περίπου 280.000 άτομα πληθυσμό, που ασχολούνται με το εμπόριο και την κτηνοτροφία.
2. Έρημος Dasht-e Lut, Ιράν
Η 25η μεγαλύτερη έρημος του κόσμου βρίσκεται στη δεύτερη θέση της «καυτής» λίστας, φθάνοντας αισίως τους 71 βαθμούς Κελσίου στο πιο hot σημείο της! Κι αυτό, βέβαια, μόνο έκπληξη δεν αποτελεί, καθώς η εν λόγω έρημος είναι μόλις και μετά βίας κατοικημένη από λίγους νομάδες, που τη διασχίζουν κατευθυνόμενοι προς τα πιο δροσερά μέρη της χώρας.
1. Κοιλάδα του Θανάτου, Καλιφόρνια & Νεβάδα, ΗΠΑ