Ο άνθρωπος σε κάθε περίοδο της ζωής του βιώνει σωµατικές, κοινωνικές και ψυχολογικές αλλαγές.
Αυτές οι αλλαγές, συνήθως, φοβίζουν, γιατί αποτελούν την αρχή µιας νέας, άγνωστης κατάστασης.
Καθώς γίνεται η µετάβαση από τη µια ηλικιακή οµάδα στην άλλη, οι αλλαγές αυτές γίνονται συνήθως αντιληπτές µέσα από τις σωµατικές µας λειτουργίες.
Στην τρίτη ηλικία οι σωµατικές µεταβολές που παρατηρούνται συχνότερα είναι το αίσθηµα της κόπωσης, η έκπτωση των αισθήσεων (όραση και ακοή), η εξασθένηση της µνήµης, η απώλεια δυνάµεων, η µειωµένη κινητικότητα και η γενικότερη αλλαγή της εξωτερικής εικόνας.
“Συγκεκριµένα, στα εξωτερικά χαρακτηριστικά ενός ατόµου στην τρίτη ηλικία παρατηρείται απώλεια της µυϊκής µάζας, αύξηση του λιπώδους ιστού, µείωση του ύψους και πιθανή κυφωτική στάση (εξαιτίας µείωσης της οστικής µάζας), περιορισµένη κινητικότητα των αρθρώσεων, µειωµένη ευλυγισία και αστάθεια“, εξηγεί η Μαριαλένα Χρυσικού BASI Pilates Instruct.
Απομόνωση και μοναξιά στην τρίτη ηλικία
Σε κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο τα άτοµα της τρίτης ηλικίας βιώνουν πολλές φορές κοινωνική αποµόνωση και µοναξιά, που οφείλονται σε αλλαγές στις διαπροσωπικές σχέσεις, στη συνταξιοδότηση, στην απώλεια κοντινών προσώπων και σε προβλήµατα υγείας.
Εκτός αυτών όµως, τα άτοµα στην τρίτη ηλικία διανύουν µια διαφορετική φάση στη ζωή τους, έχοντας πολύ περισσότερο ελεύθερο χρόνο, που µπορούν να τον αξιοποιήσουν δηµιουργικά, να αποκτήσουν νέες ασχολίες και να έχουν µια πιο ενεργό γήρανση και ποιότητα ζωής.
“Μπορεί οι άνθρωποι αυτοί να µην είναι σε θέση να ακολουθήσουν ένα εξαιρετικά απαιτητικό πρόγραµµα γυµναστικής, ωστόσο υπάρχουν πολλά είδη άσκησης που µπορεί να ταιριάζουν στο σώµα, στις επιθυµίες και τις ανάγκες τους“, αναφέρει η κ. Χρυσικού, τονίζοντας τα πλεονεκτήματα της άσκησης.
Τα πλεονεκτήματα της άσκησης στην τρίτη ηλικία είναι πολλά και ποικίλα:
–Η άσκηση αρχικά βοηθά στο να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση οι κινητικές λειτουργίες του ατόµου.
–Βελτιώνει το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστηµα.
–Βελτιώνει το µυοσκελετικό σύστηµα, αυξάνοντας τη µυϊκή µάζα, την ευλυγισία, την ευκινησία των αρθρώσεων και την αντοχή των οστών.
–Βελτιώνει αισθητά την ψυχική διάθεση, µε αποτέλεσµα λιγότερο άγχος, µικρότερη πιθανότητα εµφάνισης κατάθλιψης και συναισθηµατική αναζωογόνηση.
–Βοηθάει το άτοµο να έχει συνειδητότητα στην κίνησή του, αίσθηση του σώµατός του και απόκτηση ισορροπίας, µε αποτέλεσµα µικρότερη πιθανότητα πτώσεων και περιορισµένο κίνδυνο τραυµατισµών.
–Ανακουφίζει και προλαµβάνει τους πόνους των αρθρώσεων.
-Σε οµαδικά προγράµµατα (π.χ., πιλάτες, γιόγκα, χορός, βόλεϊ κ.ά.) και µέσω της άσκησης:
–Ενισχύεται η κοινωνική και πολιτιστική αλληλεπίδραση µεταξύ των ηλικιωµένων ατόµων.
-∆ηµιουργείται αίσθηµα αυτο-ολοκλήρωσης, έχοντας ενεργό κοινωνικό ρόλο και συµµετοχή στις σύγχρονες εξελίξεις.
–∆ίνεται ευκαιρία για νέες φιλίες και κοινωνικές επαφές, διευρύνοντας τον κοινωνικό κύκλο.
–Γίνεται πιο δραστήριος ο τρόπος ζωής, διατηρώντας τους κοινωνικούς ρόλους, αλλά και δηµιουργώντας νέους.
Οι άνθρωποι όταν µπαίνουν στην τρίτη ηλικία θέλουν να συνεχίσουν τη ζωή τους όµορφα, να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις, να θέσουν και να επιτύχουν νέους στόχους και να απολαύσουν κάθε στιγµή.
Οι προϋποθέσεις για την επίτευξη όσων επιθυµούν είναι, η σωµατική δύναµη και υγεία, η ενεργητικότητα, η ζωντάνια και η όρεξη.
Ποτέ δεν είναι αργά να επιλέξουµε µια φυσική δραστηριότητα, ατοµική ή οµαδική, που να µας ευχαριστεί, να µας ωθεί και να µας δίνει κίνητρο να τη συνεχίσουµε.
∆εν πρέπει να ξεχνάµε ότι η διατήρηση της φυσικής άσκησης που έχουµε επιλέξει είναι αυτή που θα µας προσφέρει τα πολλαπλά οφέλη.
Έτσι, όσο κι αν ο χρόνος περνά, µπορούµε να απολαµβάνουµε τη ζωή, χωρίς περιορισµούς και να χαιρόµαστε την εσωτερική ισορροπία και την ευεξία κάθε µέρα!