Είναι ένα από τα πολλά ζητήματα όπου οι απόψεις διίστανται, εν όψει παδημίας. Η προστατευτική μάσκα έχει έρθει για να προστατέψει εμάς αλλά και τους γύρω μας από τη διάδοση του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να την έχουμε συνέχεια μαζί μας όπου και αν βρεθούμε. Παντού εκτός από την ώρα της Μετακίνησης 6, τη στιγμή του τρεξίματος ή γενικότερα της γυμναστικής.
Είναι δεδομένο και μόνο στη σκέψη ότι θα φοράμε μάσκα την ώρα της άσκησης μας φαίνεται περίεργο, καθώς εκτός το ότι μπορεί να ενοχλεί, εμποδίζει και το αναπνευστικό μας σύστημα.
Ισχύει όμως κάτι τέτοιο;
Σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Σασκάτσουαν δοκιμάστηκε κατά πόσο επηρεάζεται η απόδοση των αθλητών με μάσκα καθώς και η οξυγόνωση του εγκεφάλου, του αίματος και των μυών του σώματος προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.
Στη μελέτη πήραν μέρος 14 άτομα και των δύο φύλων, οι οποίοι κλήθηκαν να κάνουν προθέρμανση με ποδήλατο, ενώ όσο περνούσε η ώρα ανέβαινε η ένταση της προπόνησης. Σκοπός τους ήταν να κρατήσουν τον ίδιο ρυθμό, ενώ μόλις έπεφτε η απόδοσή τους το πείραμα σταματούσε.
Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε τρεις φορές από τον καθένα, στην αρχή με χρήση χειρουργικής μάσκας, ύστερα με υφασμάτινη και τέλος χωρίς μάσκα. Οι ερευνητές κατέγραψαν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και τους μύες των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας μη επεμβατικά εργαλεία μέτρησης, διαπιστώνοντας ότι δεν σημειώθηκαν αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση και μόνο ελάχιστη επίδραση στην οξυγόνωση του αίματος και των μυών.
Με βάση λοιπόν το πείραμα η μάσκα εμποδίζει μεν, αλλά δεν είναι και αποτρεπτική για τις επιδόσεις σου στη γυμναστική.