Η Μεγάλη Εβδομάδα, σύμφωνα με την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, είναι εβδομάδα νηστείας, ως ένδειξη πένθους για το Θείο Πάθος.
Αυτό συνεπάγεται τον αποκλεισμό όλων των ζωικών προϊόντων από τη διατροφή μας, όπως κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά.
Τα θαλασσινά, όπως χταπόδι, γαρίδες, καλαμάρια και όστρακα, εξαιρούνται από τη νηστεία, καθώς, λόγω του ότι δεν περιέχουν αίμα, δεν θεωρούνται ζώα. Αυτή η αντίληψη έχει τις ρίζες της στο ιουδαϊκό παρελθόν του Χριστιανισμού, καθώς οι Εβραίοι ακολουθούν αυστηρούς κανόνες σχετικά με την κατανάλωση κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων.
Ωστόσο, η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς δεν περιορίζεται μόνο στην αποχή από το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Για τους πιστούς, απαγορεύεται, επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ και λαδιού τις ημέρες της Μεγάλης Τετάρτης, Μεγάλης Παρασκευής και Μεγάλου Σαββάτου.
Επιτρέπεται η κατανάλωση οσπρίων, δημητριακών, ξηρών καρπών, λαχανικών, φρούτων, θαλασσινών και, σε συγκεκριμένες ημέρες (Μεγάλη Δευτέρα, Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Πέμπτη), λαδερών φαγητών.
Οι τροφές που καταναλώνουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα
Φρούτα, όσπρια, λαχανικά, χόρτα, ξηροί καρποί, ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί, ελιές, ταχίνι, φυστικοβούτυρο, μέλι και μανιτάρια αποτελούν τις βασικές τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε άφοβα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.
Ιδιαίτερα τα όσπρια είναι καλό να συνδυάζονται με ρύζι, κινόα ή φαγόπυρο, προσφέροντας μια πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, αντίστοιχη με αυτή του κρέατος.
Αναγκαία είναι επίσης η κατανάλωση σκούρων πράσινων φυλλωδών λαχανικών, όπως το σπανάκι, το σέσκουλο, το κέιλ, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο, καθώς και φρούτων πλούσιων σε βιταμίνη C.