Αποφεύγοντας τα “κακά” λιπαρά και δίνοντας μεγαλύτερη βάση στη δύναμη των φυτικών ινών θα χάσετε τα περιττά κιλά σας μια για πάντα,ιδιαίτερα αν ανήκετε στην κατηγορία του σωματότυπου “αχλάδι”.
Πώς µας αδυνατίζουν οι φυτικές ίνες;
Με δύο τρόπους. Από τη μία πλευρά μάς προσφέρουν κορεσμό (μας χορταίνουν δηλαδή) ευκολότερα, με αποτέλεσμα να τρώμε τελικά μικρότερες ποσότητες φαγητού και κατ’ επέκταση να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες. Από την άλλη δημιουργούν μία κολλώδη ουσία στο έντερο που επιβραδύνει την απορρόφηση της τροφής. Τρώγοντας, λοιπόν, γεύματα πλούσια σε φυτικές ίνες, αφενός χορταίνουμε ευκολότερα και αφετέρου πεινάμε αργότερα.
Επιπλέον:
◗Παίζουν καταλυτικό ρόλο στη βραδύτερη απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα. Έτσι δεν αυξάνεται πολύ το σάκχαρό μας όταν τις συμπεριλαμβάνουμε στα γεύματά μας.
◗ Δεσμεύουν μέρος της χοληστερίνης των υπόλοιπων τροφών με τις οποίες καταναλώνονται μαζί (π.χ. κόκκινο κρέας), εμποδίζουν την αφομοίωσή της από τον οργανισμό και ευνοούν έτσι την αποβολή της.
◗ Σε αυξημένες ποσότητες βοηθούν στην απώλεια συσσωρευμένου λίπους από την περιοχή της κοιλιάς, όπως ανακάλυψαν ειδικοί από την Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.
Περισσότερες φυτικές ίνες στην πράξη
Τις φυτικές ίνες τις βρίσκουμε σε όλες τις φυτικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια) που δεν έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία, για παράδειγμα στο αλεύρι προτού γίνει άσπρη φαρίνα, στα μήλα και στα πορτοκάλια πριν γίνουν χυμός, στα καρότα, στα μπιζέλια, στα ξερά φασόλια, στις φακές κ.α. Σε κάθε περίπτωση, οι καλύτερες πηγές φυτικών ινών είναι: τα δημητριακά ολικής άλεσης (δηλαδή τα δημητριακά που έχουν αλεστεί μαζί με τον εξωτερικό τους φλοιό, δηλαδή το πίτουρο, όπως το σιτάρι, η βρόμη, το κριθάρι, η σίκαλη), τα όσπρια (π.χ. φασόλια, φακές), τα φρούτα (π.χ. αχλάδια, φράουλες, ακτινίδια, σύκα) -κυρίως με τη φλούδα τους και καλύτερα όχι σε μορφή χυμού, αλλά ακόμα περισσότερο τα αποξηραμένα (για του λόγου το αληθές: 100 γρ. φρέσκα δαμάσκηνα περιέχουν 1,5 γρ. φυτικές ίνες, ενώ η ίδια ποσότητα αποξηραμένων 6,1 γρ.)-, το καστανό ρύζι, τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής άλεσης, ο αρακάς, τα καρότα, το μαρούλι, το λάχανο, οι ξηροί καρποί, τα χόρτα, οι αγκινάρες, το αβοκάντο, το μπρόκολο, το σπανάκι κ.ά.
Για να καταφέρουμε να τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με την απαραίτητη ποσότητα φυτικών ινών (25 γρ. την ημέρα), πρέπει να προσπαθήσουμε να τρώμε τουλάχιστον 3 φρούτα, 1 μεγάλη σαλάτα και 4 μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης καθημερινά.
Λιγότερο αλάτι, λιγότερες κατακρατήσεις
Το αλάτι μπορεί να κρύβεται σε οποιοδήποτε τρόφιμο (π.χ. στο ψωμί, τα αλλαντικά, τα τυριά, τα δημητριακά πρωινού, τα έτοιμα γεύματα, τα διάφορα αρτοποιήματα), ακόμα και σε όσα έχουν γλυκιά γεύση, όπως το κρουασάν κ.ά. Δημιουργεί διάφορα προβλήματα στην υγεία μας και εκτός των άλλων ευνοεί τις κατακρατήσεις, γι’ αυτό και όταν κάνουμε δίαιτα είναι καλό να το αποφεύγουμε και παράλληλα να αυξάνουμε το νερό που πίνουμε, το οποίο βοηθά, μέσω της διούρησης, στο να «ξεφουσκώσουμε» και να αποβάλουμε τις τοξίνες.
Αν µας ενοχλούν
Δυστυχώς, πολλοί από εμάς νιώθουμε ενοχλήσεις, π.χ. φούσκωμα, πόνους, ναυτία κ.λπ., όταν καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών ή όταν ξαφνικά αυξήσουμε πολύ την ποσότητα που τρώμε. Μία καλή λύση είναι η ταυτόχρονη κατανάλωση νερού, που μειώνει τα ανεπιθύμητα συμπτώματα. Πολύ βοηθητικό μπορεί να αποδειχτεί επίσης το να αυξήσουμε την πρόσληψη φυτικών ινών σταδιακά, προσθέτοντας στη διατροφή μας 5 γρ. επιπλέον την εβδομάδα.