Η δίαιτα του… μυαλού, στηρίζεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο “μυστικό”: αλλαγή του τρόπου σκέψης! Σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες, αν πείσουμε τον εαυτό μας πως ό,τι τρώτε έχει πάρα πολλές θερμίδες, τότε θα πεινάμε λιγότερο και θα χάνουμε κιλά.
Στο σχετικό άρθρο τους, το οποίο δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Health Psychology», οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η σκέψη και μόνο του ότι τρώμε κάτι παχυντικό μπορεί να καταστείλει το αίσθημα της πείνας, να μας προστατεύσει από τις υπερβολές στο φαγητό και έτσι να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος.
Τι είναι η “θερμιδική ψευδαίσθηση”;
Η ομάδα των ερευνητών του Πανεπιστημίου Γέιλ, με επικεφαλής την δρα Αλια Κραμ, διαπίστωσαν ότι η “θερμιδική ψευδαίσθηση” και μόνο μειώνει τα επίπεδα της γκρελίνης– η οποία θεωρείται ως “η ορμόνη της πείνας”. Και αφού λιγότερη γκρελίνη σημαίνει λιγότερη όρεξη, προτείνουν να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε την ώρα που τρώμε!
Κατά την διάρκεια των πειραμάτων τους, έδωσαν σε ομάδα εθελοντών να πιεί ένα μιλκσέικ, το οποίο είχε 380 θερμίδες. Σε κάποιους όμως, είπαν ότι επρόκειτο για ένα διατητικό ρόφημα χαμηλής θερμιδικής αξίας, ενώ στους υπόλοιπους δήλωσαν ότι είχε πάρα πολλές θερμίδες.
Πριν ξεκινήσει το πείραμα, μέτρησαν τα επίπεδα της γκρελίνης των εθελοντών, δηλαδή το αίσθημα της πείνας τους. Το ίδιο έκαναν και αμέσως μετά. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι σε εκείνους που πίστευαν ότι είχαν καταναλώσει ένα ρόφημα πλούσιο σε θερμίδες, το αίσθημα της πείνας μειώθηκε σημαντικά περισσότερο από ό,τι στους άλλους που νόμιζαν ότι έπιναν ένα ελαφρύ ρόφημα.