Διατροφή

Τσικνοπέμπτη: Δείτε ποια κομμάτια από το κρέας στα κάρβουνα μπορεί να είναι καρκινογόνα

Πώς έγινε η έρευνα
Τσικνοπέμπτη: Δείτε ποια κομμάτια από το κρέας στα κάρβουνα μπορεί να είναι καρκινογόνα

Η Τσικνοπέμπτη έφτασε και ήδη τα πρώτα κάρβουνα έχουν αρχίσει να παίρνουν φωτιά!  

Ωστόσο Αμερικανοί επιστήμονες έρχονται να ανατρέψουν αυτήν την αγαπημένη συνήθεια και υποστηρίζουν ότι τα κρέατα που έχουν ψηθεί στα κάρβουνα μπορεί, εν δυνάμει, να προκαλέσουν καρκίνο στα νεφρά!

Πώς έγινε η έρευνα

Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας και υποστηρίζει ότι όταν τα κόκκινα κρέατα ψήνονται στα κάρβουνα παράγονται καρκινογόνες ουσίες, τις οποίες τα νεφρά, θα πρέπει να καταβάλουν ιδιαίτερη προσπάθεια, για να τις επεξεργαστούν και να τις αποβάλλουν.

Καθηγητής επιδημιολογίας και κύριος συγγραφέας της μελέτης δήλωσε: «Βρήκαμε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, που συνδέεται με την κατανάλωση του κρέατος, αλλά και με την εμφάνιση καρκινογόνων ουσιών από τον τρόπο μαγειρέματός του».

Και συμπλήρωσε: «Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη μείωση της κατανάλωσης του κρέατος, ιδιαίτερα το κρέας που μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες ή πάνω από φωτιά ως παρέμβαση για τη δημόσια υγεία, για τη μείωση του κινδύνου RCC (καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων) και του βάρους».

Ποιες είναι οι ετεροκυκλικές αμίνες και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και πώς σχηματίζονται στα μαγειρεμένα κρέατα

Οι ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs) και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH) είναι χημικές ουσίες που σχηματίζονται όταν το κρέας (βοδινό, χοιρινό, ψάρι ή πουλερικά) μαγειρεύεται χρησιμοποιώντας μεθόδους υψηλής θερμοκρασίας, όπως το τηγάνισμα ή το ψήσιμο στη σχάρα.

Σε εργαστηριακά πειράματα, οι HCAs και PAHs έχουν βρεθεί να είναι μεταλλαξιογόνα, δηλαδή προκαλούν αλλαγές στο DNA που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Οι HCAs σχηματίζονται όταν αμινοξέα (τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών), σάκχαρα και κρεατίνη (μια ουσία που βρίσκεται στον μυϊκό ιστό του κρέατος) αντιδρούν σε υψηλές θερμοκρασίες.

Οι PAH, που σχηματίζονται όταν το λίπος και οι χυμοί του κρέατος από το ψήσιμο, πέφτουν στα κάρβουνα, προκαλώντας φλόγες. Αυτές οι φλόγες περιέχουν PAH που στη συνέχεια προσκολλώνται στην επιφάνεια του κρέατος. Οι PAHs μπορούν επίσης να σχηματιστούν κατά τη διάρκεια άλλων μεθόδων παρασκευής τροφίμων, όπως το κάπνισμα του κρέατος (καπνιστά αλλαντικά κλπ).

Οι HCAs δεν βρίσκονται σε σημαντικές ποσότητες στα τρόφιμα, εκτός από το κρέας που έχει μαγειρευτεί σε υψηλές θερμοκρασίες. Οι PAHs μπορούν να βρεθούν σε άλλα τρόφιμα που έχουν καψαλιστεί (καρβουνιάσει τις άκρες τους) καθώς και σε αναθυμιάσεις από καπνό τσιγάρων και από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το σχηματισμό ετεροκυκλικών αμινών και πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων στα μαγειρεμένα κρέατα

Ο σχηματισμός των HCAs και PAHs διαφέρει ανάλογα με το είδος του κρέατος, τη μέθοδο μαγειρέματος και το “επίπεδο ψησίματος” (πολύ καλά ψημένο, μέτρια ψημένο, λίγο ψημένο κλπ).

Όποιο και αν είναι το είδος του κρέατος, ωστόσο, κάθε κρέας που ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά πάνω από τους 150°C (όπως στο ψήσιμο στα κάρβουνα ή στο τηγάνι), ή που μαγειρεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, τείνουν να σχηματίζουν περισσότερες HCAs.

Για παράδειγμα, το κρέας που έχει ψηθεί πολύ καλά στη σχάρα ή στα κάρβουνα έχει υψηλές συγκεντρώσεις HCAs. Η μεθόδους ψησίματος όπου το κρέας απανθρακώνεται σε κάποια σημεία (καρβουνιάζει) αυξάνει κατακόρυφα τον σχηματισμό PAHs.

Οι HCAs και PAHs είναι ικανοί να βλάψουν το DNA, μόνο αφότου μεταβολιστούν από ειδικά ένζυμα στο σώμα, μια διαδικασία που ονομάζεται “βιοενεργοποίηση”.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η δράση αυτών των ενζύμων, τα οποία μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, μπορεί να είναι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους.

Συμπερασματικά

Σαφώς και το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα δεν είναι άμεσα επικίνδυνο, αλλά σίγουρα μπορεί να γίνει, όταν δεν προσέχουμε.

Αυτήν την Τσικνοπέμπτη, και κάθε φορά γενικότερα που ψήνετε κρέας στα κάρβουνα, φροντίστε ώστε να μην το ψήνετε σε απευθείας επαφή με φλόγα (όπως αυτή που δημιουργείται όταν πέφτουν λίπη στα κάρβουνα) και αν φτάσει στο πιάτο σας ένα κομμάτι κρέας που έχει καρβουνισμένες άκρες, τότε κόψτε και πετάξτε εκείνα τα σημεία του κρέατος.

Διατροφή

21.02.2025

Προϊόντα χωρίς γλουτένη: Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι αυξάνει το βάρος

Η μελέτη έδειξε ότι το 81% των ατόμων που ακολούθησαν διατροφή χωρίς γλουτένη παρουσίασαν αύξηση βάρους!

21.02.2025

Ανακαλείται σοκολάτα Dubai τουρκικής προέλευσης!

Η σοκολάτα αυτή μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες αλλεργικές αντιδράσεις

Αυτές είναι οι πιθανές επιπτώσεις στον οργανισμό αν τρώτε αυγό αρκετές φορές την εβδομάδα
20.02.2025

Αυτές είναι οι πιθανές επιπτώσεις στον οργανισμό αν τρώτε αυγό αρκετές φορές την εβδομάδα

Ιδρώτας: Τα 5+1 κόλπα για να μην μυρίζει άσχημα το σώμα μας
20.02.2025

Ιδρώτας: Τα 5+1 κόλπα για να μην μυρίζει άσχημα το σώμα μας

Νέα μελέτη για την ασπαρτάμη: Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό
20.02.2025

Νέα μελέτη για την ασπαρτάμη: Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό

Τσικνοπέμπτη: Οδηγίες από τον ΕΦΕΤ για ασφαλές ψήσιμο των κρεάτων
20.02.2025

Τσικνοπέμπτη: Οδηγίες από τον ΕΦΕΤ για ασφαλές ψήσιμο των κρεάτων

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!
20.02.2025

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!

Καφές με άδειο στομάχι: Δείτε πώς μπορεί να σας βλάψει
19.02.2025

Καφές με άδειο στομάχι: Δείτε πώς μπορεί να σας βλάψει

Δείτε γιατί δεν πρέπει να πλένετε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε – Ποιοι οι κίνδυνοι
18.02.2025

Δείτε γιατί δεν πρέπει να πλένετε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε – Ποιοι οι κίνδυνοι

Οι ευεργετικές ιδιότητες της φλούδας των πορτοκαλιών – Ελάχιστοι γνωρίζουν τη σημασία της
18.02.2025

Οι ευεργετικές ιδιότητες της φλούδας των πορτοκαλιών – Ελάχιστοι γνωρίζουν τη σημασία της

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

21.02.2025

Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής: Διευκρινίσεις για τη δωρεάν διάθεση φαρμάκων στους χαμηλοσυνταξιούχους

Ισχύει μόνο στην περίπτωση που οι ασφαλισμένοι επιλέγουν το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο

21.02.2025

Προϊόντα χωρίς γλουτένη: Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι αυξάνει το βάρος

Η μελέτη έδειξε ότι το 81% των ατόμων που ακολούθησαν διατροφή χωρίς γλουτένη παρουσίασαν αύξηση βάρους!

Ανακαλείται δημοφιλές άρωμα λόγω ουσίας που επηρεάζει τη γονιμότητα!
21.02.2025

Ανακαλείται δημοφιλές άρωμα λόγω ουσίας που επηρεάζει τη γονιμότητα!

Ανακαλείται σοκολάτα Dubai τουρκικής προέλευσης!
21.02.2025

Ανακαλείται σοκολάτα Dubai τουρκικής προέλευσης!

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα
20.02.2025

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα

Αυτές είναι οι πιθανές επιπτώσεις στον οργανισμό αν τρώτε αυγό αρκετές φορές την εβδομάδα
20.02.2025

Αυτές είναι οι πιθανές επιπτώσεις στον οργανισμό αν τρώτε αυγό αρκετές φορές την εβδομάδα

Ιδρώτας: Τα 5+1 κόλπα για να μην μυρίζει άσχημα το σώμα μας
20.02.2025

Ιδρώτας: Τα 5+1 κόλπα για να μην μυρίζει άσχημα το σώμα μας

Τσικνοπέμπτη: Δείτε ποια κομμάτια από το κρέας στα κάρβουνα μπορεί να είναι καρκινογόνα
20.02.2025

Τσικνοπέμπτη: Δείτε ποια κομμάτια από το κρέας στα κάρβουνα μπορεί να είναι καρκινογόνα

Νέα μελέτη για την ασπαρτάμη: Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό
20.02.2025

Νέα μελέτη για την ασπαρτάμη: Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό

Αυτές είναι οι πέντε τροφές που οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν μετά τα 50
20.02.2025

Αυτές είναι οι πέντε τροφές που οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν μετά τα 50