Ο ΕΦΕΤ, με αφορμή την Τσικνοπέμπτη που γιορτάζεται σήμερα 20 Φεβρουαρίου εξέδωσε οδηγίες για το ασφαλές ψήσιμο των κρεάτων.
Η ημέρα συνοδεύεται από παραδοσιακές παρασκευές κρεάτων στις ψησταριές, καθώς η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι ημέρες νηστείας.
Για να απολαύσουμε την Τσικνοπέμπτη με ασφάλεια ακολουθούμε τις παρακάτω οδηγίες του ΕΦΕΤ:
- Αποψύχουμε καλά τα κατεψυγμένα τρόφιμα πριν τα ψήσουμε
- Βεβαιωνόμαστε ότι το φαγητό είναι καλοψημένο
- Γυρίζουμε το τρόφιμο συχνά για να ψηθεί ομοιόμορφα
- Βεβαιωνόμαστε ότι το κρέας έχει ψηθεί στο εσωτερικό του
- Καμένο δεν σημαίνει καλοψημένο
- Ακόμη κι αν το κρέας είναι καμένο εξωτερικά, μπορεί να μην είναι καλά ψημένο από μέσα.
- Γι’ αυτό ψήνουμε, πάντα, ομοιόμορφα, σε σταθερή θερμοκρασία.
Γενικός κανόνας είναι να μαγειρεύετε ή να ψήνετε καλά το φαγητό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κρέας, πουλερικά, αυγά και ψάρια, ώστε η θερμοκρασία στο κέντρο της μάζας του τροφίμου να μένει στους 75 βαθμούς Κελσίου για 5 έως 15 λεπτά.
Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε καλά την σχάρα πριν και μετά το ψήσιμο και να μην χρησιμοποιείτε τα ίδια μαγειρικά σκεύη (πιάτα, τσιμπίδες) για να χειρίζεστε τα ωμά και τα ψημένα κρέατα.