Τα πορτοκάλια αποτελούν από τα πιο δημοφιλή φρούτα στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ωστόσο ελάχιστοι γνωρίζουν τη μείζονος σημασίας ευεργετική ιδιότητα της φλούδας.
Ωστόσο, δεν αποτελεί μυστικό ότι η χρήση φυτοφαρμάκων απειλεί την ευρεία χρήση τους, γεγονός που οδηγεί πολλούς καταναλωτές να την πετούν στα σκουπίδια.
Παρόλα αυτά, ορισμένοι μελετητές γεωργικών θεμάτων υποστηρίζουν ότι οι φλούδες πορτοκαλιού περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά και πρέπει να τρώγονται αντί να πετιούνται, εάν φυσικά δεν έχουν πέσει φυτοφάρμακα και άλλου είδους ουσίες για ράντισμα.
Και αυτό γιατί οι φλούδες πορτοκαλιού είναι επίσης πλούσιες σε διάφορα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, της βιταμίνης C και των φυτικών ενώσεων όπως οι πολυφαινόλες.
Στην πραγματικότητα, μόλις μια κουταλιά της σούπας (6 γραμμάρια) φλούδας πορτοκαλιού παρέχει το 14% της ημερήσιας αξίας (DV) βιταμίνης C, σχεδόν 3 φορές περισσότερο από το εσωτερικό του φρούτου.
Η ίδια μερίδα περιέχει επίσης περίπου 4 φορές περισσότερες φυτικές ίνες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα υγείας «Healthline» .
Μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες ωφελούν την υγεία της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος και μπορεί να προστατεύουν από ορισμένους τύπους καρκίνου.
Η φλούδα πορτοκαλιού περιέχει επίσης καλές ποσότητες προβιταμίνης Α, φυλλικού οξέος, ριβοφλαβίνης, θειαμίνης, βιταμίνης Β6 και ασβεστίου.
Επιπλέον, είναι πλούσιο σε φυτικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη διαχείριση πολλών χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία και η νόσος Αλτσχάιμερ.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η συνολική περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες στις φλούδες πορτοκαλιού ήταν σημαντικά υψηλότερη από ό,τι στο ίδιο το φρούτο.
Συγκεκριμένα, οι φλούδες πορτοκαλιού αποτελούν καλή πηγή των πολυφαινολών εσπεριδίνης και πολυμεθοξυφλαβονών (PMF), οι οποίες μελετώνται για τις πιθανές αντικαρκινικές τους επιδράσεις.
Επίσης, σχεδόν το 90% των αιθέριων ελαίων στις φλούδες πορτοκαλιού αποτελείται από λιμονένιο, μια φυσική χημική ουσία που έχει μελετηθεί για τις αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητές της, μεταξύ άλλων και κατά του καρκίνου του δέρματος.
Ωστόσο, η δυσάρεστη υφή και γεύση, η δυσπεψία αλλά και ο κίνδυνος χρήσης φαρμάκων όπως ειπώθηκε πιο πριν, προκαλούν έλλειψη ενδιαφέροντος για την «εξερεύνηση» των σημαντικών χαρακτηριστικών που έχουν οι φλούδες πορτοκαλιού, σύμφωνα με τη «healthline».