Διατροφή

Διαιτολόγος αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε μπέικον

Αυτό το είδος αλλαντικού από επεξεργασμένο χοιρινό κρέας περιέχει πρόσθετα και συντηρητικά
Διαιτολόγος αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε μπέικον

Πολλές έρευνες αναφέρουν ότι το επεξεργασμένο κρέας μπορεί να προκαλέσει και βλαβερές παρενέργειες, οι οποίες προέρχονται από τα υψηλά επίπεδα νατρίου, κορεσμένων λιπαρών και συντηρητικών.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα όταν το μπέικον καταναλώνεται με μέτρο. Η συχνή κατανάλωση του, όμως, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επιβλαβής.

Σε μια μέτρια φέτα χοιρινού μπέικον, θα βρείτε υψηλές ποσότητες λίπους και νατρίου, αλλά θα πάρετε επίσης μια αξιοπρεπή ποσότητα πρωτεΐνης και σημαντικών βιταμινών.

Τα επίπεδα αυτά εξαρτώνται από τον τύπο και τη μάρκα που αγοράζετε, αλλά σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, μια φέτα μπέικον περιέχει:

  • 110 θερμίδες
  • 3,8 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 10,4 γραμμάρια λίπους
  • 3,5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους
  • 0 γραμμάρια υδατανθράκων
  • 0 γραμμάρια ινών
  • 210 χιλιοστόγραμμα νατρίου

Η διαιτολόγος Trista Best, MPH, RD, LD ανέλυσε στο Εatthis, τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν καταναλώνετε μπέικον, σύμφωνα με τα στοιχεία των πιο πρόσφατων μελετών.

Παίρνετε περισσότερη πρωτεΐνη

Ένα από τα οφέλη της κατανάλωσης μπέικον είναι ότι μπορεί να σας προσφέρει εύκολα και γρήγορα περισσότερη πρωτεΐνη μέσα σε οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας. «Μόνο μια φέτα μεσαίου πάχους μπέικον περιέχει περίπου τρία έως τέσσερα γραμμάρια πρωτεΐνης», λέει η Best.

«Η προσθήκη μιας φέτας μπέικον, σε γεύματα σχετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη πρωτεΐνης και να κάνει το γεύμα πιο χορταστικό. Για παράδειγμα, η περιεκτικότητα μιας σαλάτας σε πρωτεΐνες μπορεί να αυξηθεί απλά προσθέτοντας ένα ή δύο κομμάτια μπέικον».

Καταναλώνετε πιθανά επιβλαβή συντηρητικά

Το μπέικον θεωρείται επεξεργασμένο κρέας, πράγμα που σημαίνει ότι συχνά περιέχει πρόσθετα και συντηρητικά. Δυστυχώς, πολλά από αυτά τα συστατικά έχει βρεθεί ότι έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Για παράδειγμα, το φωσφορικό νάτριο είναι ένα από τα πιο κοινά πρόσθετα που θα βρείτε στο μπέικον και έχει συνδεθεί με ταχύτερη γήρανση και πιθανή αγγειακή βλάβη. Ένα άλλο κοινό συστατικό που προστίθεται στο μπέικον και τα επεξεργασμένα κρέατα είναι το νιτρικό νάτριο, το οποίο έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Οι λάτρεις του μπέικον θα χαρούν να μάθουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες μάρκες χωρίς αυτά τα συντηρητικά. Ελέγξτε τη λίστα συστατικών στη συσκευασία, έτσι ώστε να βρείτε μπέικον χωρίς πρόσθετα.

Αυξάνετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Τα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα -συμπεριλαμβανομένου του μπέικον- έχει βρεθεί ότι έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς όταν καταναλώνονται σε τακτική βάση. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Circulation, η τακτική κατανάλωση αυτών των κρεάτων συνδέεται κατά 42% με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και κατά 19% με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.

Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, η τακτική κατανάλωση είναι επικίνδυνη

«Για όσους έχουν υπέρταση, η τακτική κατανάλωση μπέικον μπορεί να είναι επικίνδυνη συνήθεια», λέει η Best. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «το μπέικον έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης οδηγώντας σε κατακράτηση και συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία».

Αυξάνετε τον κίνδυνο για καρκίνο

Αυτό συμβαίνει επειδή τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το μπέικον, το λουκάνικο και τα αλλαντικά, ταξινομούνται ως καρκινογόνα της ομάδας 1, πράγμα που σημαίνει ότι αυτά τα προϊόντα έχουν αποδειχθεί ότι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, η τακτική κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων συνδέθηκε με πιθανό αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται και από άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής.

Παίρνετε καλά, αλλά και κακά λιπαρά

Δεν είναι μυστικό ότι το μπέικον είναι γεμάτο λίπος. Άλλωστε η ζουμερή και λιπαρή υφή του είναι που το κάνει τόσο νόστιμο! Αλλά τι είδους λίπος περιέχει το μπέικον; Αποτελείται κυρίως από 50% μονοακόρεστα λίπη, 40% κορεσμένα λίπη και 10% πολυακόρεστα λίπη και σύμφωνα με το The Nutrition Journal, και τα τρία αυτά λίπη μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής: Τα μονοακόρεστα λίπη συντελούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Τα κορεσμένα κατατάσσονται συνήθως στα κακά λιπαρά, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Θα τα συναντήσετε κυρίως σε ζωικά προϊόντα και θα πρέπει σίγουρα να καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες.

Τα πολυακόρεστα λίπη, τα οποία βρίσκονται σε πολλά προϊόντα ψαριών, είναι επίσης καλά για την καρδιά και τα επίπεδα χοληστερόλης. Αν και τα κορεσμένα λίπη σε μικρές ποσότητες δεν είναι τόσο κακά για εσάς, το μπέικον εξακολουθεί να περιέχει περίπου 40% σε κάθε μερίδα.

Παίρνετε κάποιες βιταμίνες

Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, το μπέικον περιέχει αρκετές βιταμίνες. Έτσι, όταν τρώτε μπέικον, παίρνετε Β6 και Β12 μαζί με σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και σελήνιο. Φυσικά, υπάρχουν πολλά άλλα φρέσκα, φυλλώδη πράσινα λαχανικά και άπαχο κρέας από τα οποία μπορείτε να πάρετε αυτές τις βιταμίνες.

Το λίπος μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στο έντερο

Η κατανάλωση καλών λιπαρών, όπως λίπη από ψάρια ή αβοκάντο, βοηθά στην ισορροπία των λιπαρών οξέων του σώματός μας.

Διατροφή

12.02.2025

Μελέτη αποκαλύπτει: Η διαλειμματική νηστεία «φρενάρει» την άνοια

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας

12.02.2025

Δείτε πώς θα φροντίσετε και θα διατηρήσετε το στομάχι σας υγιές

Το γαστρικό οξύ, μαζί με το σάλιο και άλλες ουσίες, συνθέτουν γαστρικό υγρό

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Αυτή είναι η ιδανική διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου
12.02.2025

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Αυτή είναι η ιδανική διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου

Ozempic: Τι κρύβεται πίσω από τις αναφορές για σοβαρές παρενέργειες και περιστατικά απώλειας όρασης!
12.02.2025

Ozempic: Τι κρύβεται πίσω από τις αναφορές για σοβαρές παρενέργειες και περιστατικά απώλειας όρασης!

Αξίζουν μια θέση στο πιάτο μας: Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν τα δαμάσκηνα για την υγεία
12.02.2025

Αξίζουν μια θέση στο πιάτο μας: Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν τα δαμάσκηνα για την υγεία

Νέα θεραπεία για την αλλεργία στα φιστίκια – Υποσχόμενα αποτελέσματα σε παιδιά
12.02.2025

Νέα θεραπεία για την αλλεργία στα φιστίκια – Υποσχόμενα αποτελέσματα σε παιδιά

VIP με σοκολάτα: Ο απόλυτος συνδυασμός σοκολάτας και αφροδισιακών ουσιών που θα διεγείρει τις αισθήσεις σας!
12.02.2025

VIP με σοκολάτα: Ο απόλυτος συνδυασμός σοκολάτας και αφροδισιακών ουσιών που θα διεγείρει τις αισθήσεις σας!

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από την αγορά φρέσκα ζυμαρικά λόγω αλλεργιογόνων ουσιών – Δείτε ποια αφορά (φώτο)
12.02.2025

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από την αγορά φρέσκα ζυμαρικά λόγω αλλεργιογόνων ουσιών – Δείτε ποια αφορά (φώτο)

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να παίρνετε τη βιταμίνη D; – Το πρωί ή το βράδυ;
11.02.2025

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να παίρνετε τη βιταμίνη D; – Το πρωί ή το βράδυ;

VIP με σοκολάτα: Ο απόλυτος συνδυασμός σοκολάτας και αφροδισιακών ουσιών που θα διεγείρει τις αισθήσεις σας!
11.02.2025

VIP με σοκολάτα: Ο απόλυτος συνδυασμός σοκολάτας και αφροδισιακών ουσιών που θα διεγείρει τις αισθήσεις σας!

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

12.02.2025

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Η σημασία του έρωτα & της αγάπης

Αν και κάποιοι θεωρούν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου εμπορική ή υπερβολική, είναι μια καλή αφορμή για να θυμηθούμε και να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας στους αγαπημένους μας

12.02.2025

Έρευνα αποκαλύπτει: Το επαναλαμβανόμενο στρες μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην αντίληψη των ήχων

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης

Διαιτολόγος αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε μπέικον
12.02.2025

Διαιτολόγος αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε μπέικον

Μελέτη αποκαλύπτει: Η διαλειμματική νηστεία «φρενάρει» την άνοια
12.02.2025

Μελέτη αποκαλύπτει: Η διαλειμματική νηστεία «φρενάρει» την άνοια

Δείτε πώς θα φροντίσετε και θα διατηρήσετε το στομάχι σας υγιές
12.02.2025

Δείτε πώς θα φροντίσετε και θα διατηρήσετε το στομάχι σας υγιές

Καρκίνος: Αυτά είναι τα πέντε «σιωπηλά» συμπτώματα που είναι ανησυχητικά
12.02.2025

Καρκίνος: Αυτά είναι τα πέντε «σιωπηλά» συμπτώματα που είναι ανησυχητικά

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Αυτή είναι η ιδανική διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου
12.02.2025

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Αυτή είναι η ιδανική διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου

Ozempic: Τι κρύβεται πίσω από τις αναφορές για σοβαρές παρενέργειες και περιστατικά απώλειας όρασης!
12.02.2025

Ozempic: Τι κρύβεται πίσω από τις αναφορές για σοβαρές παρενέργειες και περιστατικά απώλειας όρασης!

Όσα πρέπει να ξέρετε για τη λεπτοσπείρωση: Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης
12.02.2025

Όσα πρέπει να ξέρετε για τη λεπτοσπείρωση: Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης

Αξίζουν μια θέση στο πιάτο μας: Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν τα δαμάσκηνα για την υγεία
12.02.2025

Αξίζουν μια θέση στο πιάτο μας: Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν τα δαμάσκηνα για την υγεία