Τα φρούτα είναι γνωστό ότι είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, ωστόσο, όπως αποκαλύπτει διαιτολόγος, κάποια έχουν περισσότερη ζάχαρη σε σύγκριση με κάποια άλλα.
Διαιτολόγοι επισημαίνουν στο Today ότι η κατανάλωση φρούτων συμβάλλει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχουν. Η γλυκαντική δύναμη των φρούτων σημαίνει ότι παίρνετε τη ζάχαρη που χρειάζεται το σώμα σας με υγιεινό τρόπο.
Ακολουθούν τα εννέα φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη που μπορούν να προσφέρουν καθαρή ενέργεια, αλλά απαιτείται και προσοχή στην κατανάλωσή τους για όσους έχουν ως στόχο τον περιορισμό της πρόσληψης ζάχαρης.
1. Χουρμάδες
Δύο χουρμάδες (Μετζούλ): 32 γραμμάρια ζάχαρης. Οι χουρμάδες είναι εξαιρετικά γλυκοί και χρησιμοποιούνται συχνά και ως φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης σε συνταγές. Είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Παρότι έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, η κατανάλωση πρέπει να γίνεται με μέτρο.
2. Σταφύλια
1 φλιτζάνι σταφύλια: 23 γραμμάρια ζάχαρης – 30 γραμμάρια σταφίδες: 28 γραμμάρια ζάχαρης. Τα σταφύλια είναι γεμάτα πολυφαινόλες, που συμβάλλουν στην καρδιακή και γνωστική υγεία. Οι σταφίδες έχουν ακόμα περισσότερη συγκέντρωση ζάχαρης λόγω της αφυδάτωσής τους.
3. Μάνγκο
1 φλιτζάνι μάνγκο: 22 γραμμάρια ζάχαρης. Το μάνγκο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και διαλυτές φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στη βελτίωση της πέψης και της εντερικής υγείας.
4. Κεράσια
1 φλιτζάνι κεράσια: 20 γραμμάρια ζάχαρης. Τα κεράσια περιέχουν μελατονίνη, η οποία συμβάλλει στη βελτίωση του ύπνου, ενώ παράλληλα παρέχουν κάλιο και βιταμίνη C.
5. Μήλο
1 μεσαίο μήλο: 19 γραμμάρια ζάχαρης. Τα μήλα είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών, ενώ έχουν συνδεθεί με την υγεία της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου διαβήτη.
6. Σύκα
2 φρέσκα σύκα: 16 γραμμάρια ζάχαρης – 1/4 φλιτζάνι αποξηραμένα σύκα: 18 γραμμάρια ζάχαρης. Τα σύκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έχουν σημαντική αντιοξειδωτική δράση, αποτελώντας εξαιρετικό σνακ για την ενίσχυση της πέψης.
7. Αχλάδι
1 μεσαίο αχλάδι: 17 γραμμάρια ζάχαρης. Τα αχλάδια είναι μια πλούσια πηγή φυτικών ινών (20% της ημερήσιας συνιστάμενης ποσότητας), οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στη φλούδα, καθώς και βιταμίνης C και καλίου.
8. Ανανάς
1 φλιτζάνι ανανά: 16 γραμμάρια ζάχαρης. Ο ανανάς περιέχει βρομελίνη, ένα ένζυμο με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών και στην πέψη.
9. Μπανάνα
1 μεσαία μπανάνα: 14 γραμμάρια ζάχαρης. Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο και φυτικές ίνες, προσφέροντας ενέργεια και βοηθώντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.