Το ελαιόλαδο που βρίσκεται στην ελληνική αγορά δεν είναι πάντα εξαιρετικής ποιότητας, ενώ αντίθετα υπάρχουν διάφορες παράμετροι που πρέπει να προσέξετε πριν προχωρήσετε στην αγορά του.
Αυτοί είναι μικροί παράγοντες που κάνουν τη διαφορά και για αυτόν ακριβώς τον λόγο μπορούν να μας βοηθήσουν στην επιλογή. Πρέπει λοιπόν να αξιολογήσετε:
- Το χρώμα του λαδιού
- Τη διαύγεια του
- Την παρουσία συντηρητικών
Το ελαιόλαδο σίγουρα διαθέτει αισθητικές παραμέτρους που όλοι μπορούμε να αναγνωρίσουμε με μια απλή ματιά. Ορισμένοι τύποι αυτού του προϊόντος υποβάλλονται σε επεξεργασία για να διασφαλιστεί ότι η ημερομηνία λήξης τους μπορεί να παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που μπορεί να βρούμε συντηρητικά μέσα στο λάδι τα οποία βλάπτουν την υγεία μας.
Ομοίως πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη το χρώμα του λαδιού και τη διαύγειά του. Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι ένα όμορφο, έντονο και λαμπερό πράσινο, γι’ αυτό αν φαίνεται πολύ ανοιχτό ή πολύ σκούρο μπορεί να οδηγήσει στο τεκμήριο της παρουσίας άλλων ελαίων που δεν έχουν καμία σχέση με τον τύπο που θέλουμε να αγοράσουμε. Πρόκειται για μια καθαρά διαυγής ουσία, γι’ αυτό και όπου φαίνεται θολό θα προέκυπτε το ίδιο πρόβλημα που σχετίζεται με το χρώμα.