Αυτό το ελάχιστα γνωστό αλλά εξαιρετικά πολύτιμο συστατικό της διατροφής είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, πολυσακχαρίτες, πολυφαινόλες, λιπίδια, μέταλλα και βιταμίνες, καθιστώντας το ένα από τα πιο θρεπτικά προϊόντα που παράγουν οι μέλισσες.
Η γύρη, αυτό που συλλέγουν επιμελώς οι μέλισσες από διάφορα φυτά και στη συνέχεια το επεξεργάζονται σε κυψέλες με αναερόβια ζύμωση σε κινίνη, την κύρια πηγή πρωτεΐνης για τα έντομα.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients το 2022, η γύρη των μελισσών έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία, προστατεύοντας από ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Περιέχει έως και 32 αμινοξέα και μια πλούσια γκάμα βιταμινών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β, C και Ε, καθώς και τα σημαντικά μέταλλα ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο.
Χάρη στην παρουσία αντιοξειδωτικών, η γύρη των μελισσών προστατεύει αποτελεσματικά το σώμα από τις επιβλαβείς επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και έτσι να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της και οι θετικές επιδράσεις της στο πεπτικό σύστημα το καθιστούν πολύτιμη προσθήκη στην καθημερινή διατροφή σας. Αξίζει να σημειωθεί ότι 100 g γύρης μελισσών περιέχουν έως και 20 g πρωτεΐνης, κάτι που είναι σημαντικό όσον αφορά στις συστάσεις του Εθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης και Διατροφής για ημερήσια πρόσληψη πρωτεϊνών.
Πώς να καταναλώσετε γύρη μελισσών
Η γύρη των μελισσών μπορεί να αγοραστεί και είναι καλύτερο να την καταναλώνετε τακτικά, ξεκινώντας με ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα, για να επωφεληθείτε πλήρως από τις ευεργετικές της ιδιότητες. Έχει μια συγκεκριμένη, γήινη γεύση. Μπορεί να ληφθεί ωμό ή να προστεθεί σε ζεστό νερό. Με την πάροδο του χρόνου, συνιστάται να αυξήσετε τη δόση γύρης σε 2-4 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα.