Ο γλυκάνισος είναι ένα μπαχαρικό το οποίο πέρα από μοναδική γεύση έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον βήχα και το κρυολόγημα καθώς έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, που βοηθά στις λοιμώξεις.
Βοηθά επίσης σε παθήσεις της ανώτερης αναπνευστικής οδού και έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες.
Είναι ενδιαφέρον ότι ο γλυκάνισος μπορεί επίσης να είναι χρήσιμος στη θεραπεία του έρπητα ζωστήρα, καθώς περιέχει και αντιοξειδωτικά που έχουν αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.
Ο γλυκάνισος είναι επίσης χρήσιμος και για τα προβλήματα στο στομάχι, καθώς βοηθάει στη δυσπεψία, το φούσκωμα, τον μετεωρισμό ή τη ναυτία.
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για έλκη στομάχου. Επιπλέον, ο γλυκάνισος έχει την ικανότητα να διατηρεί φυσιολογικά τα επίπεδα σακχάρου επειδή περιέχει ανηθόλη, η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Ο ίδιος συνιστάται επίσης για γυναίκες που αντιμετωπίζουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, κόπωση και προβλήματα ύπνου, καθώς χρησιμοποιείται για την παρασκευή συμπληρωμάτων διατροφής που ανακουφίζουν αυτά τα συμπτώματα.
Αν και ο γλυκάνισος είναι υγιεινός, υπάρχουν ορισμένα αρνητικά στη χρήση του. Μπορεί να είναι επιβλαβές για άτομα που υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες.
Δεν πρέπει να το παρακάνετε με την κατανάλωση του γλυκάνισου, ειδικά αν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Επιπλέον, μπορεί να αλληλοεπιδράσει με φάρμακα και να επηρεάσει την επίδρασή τους.
Πώς χρησιμεύει ο γλυκάνισος στην κουζίνα
Ο γλυκάνισος έχει μια γλυκιά, ελαφρώς πικάντικη γεύση. Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται σε μείγματα μπαχαρικών μαζί με κανέλα, γαρύφαλλο, τζίντζερ, κάρδαμο, μαύρο πιπέρι ή μοσχοκάρυδο.
Χρησιμοποιείται σε χειμωνιάτικες και γιορτινές συνταγές και ενισχύει τη γεύση του μελόψωμου, του κέικ, των μπισκότων, του τσαγιού και του καφέ.
Αυτό το μπαχαρικό είναι κατάλληλο όχι μόνο για γλυκές συνταγές, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ψητού κρέατος ή ψαριού.